E2h

Ändra din stomipåse eller påse

Lär dig att byta påsar efter urostomi eller kolostomi

Har du bara gå igenom en urostomi, ileostomi eller kolostomi förfarande? Om så är fallet, då du kan behöva information om hur stomipåsen (ofta kallad stomipåse eller kolostomi påse) fungerar. Alla aspekter av att ta hand om väskan kommer i viss utsträckning att bero på vilken typ du har valt. Du kan ha en stomipåse som är avsedd att ersättas efter varje tömning, eller den kan vara utformad för att användas i ungefär en vecka. Hursomhelst bör du vet också hur man rengör din stomipåse . Men några allmänna riktlinjer kommer att vara användbart för alla.

Här är de steg att ta när du ändrar din väska:

Ändra din stomipåse eller påse. Nu måste du placera apparaten på stomin så att den är helt täckt.
Ändra din stomipåse eller påse. Nu måste du placera apparaten på stomin så att den är helt täckt.

 • Se till att dina händer är rengöras med en antibakteriell tvål.
 • Samla allt du behöver och tömma påsen.
 • Om din väska är öppen bör du frikoppla sitt slut och tömma avfallet innan separera barriären från kroppen.
 • Separera barriären från huden, med lim remover om det behövs.
 • Rengör och inspektera stomin.
 • Mät stomin och skär ett hål ur av barriären bara lite större än stomin, så att barriären kommer att vila och vidhäftar prydligt och tätt runt stomin. Om din stomipåse är en tvådelad, fäst sedan påsen till dammen vid denna punkt.
 • Dra det skyddande lagret av och fästa barriär runt stomin genom att trycka ordentligt för att säkerställa en tät förslutning.
 • Nu måste du placera apparaten på stomin så att den är helt täckt. För att göra så att du kommer att ta bort pappret på baksidan och sakta lägga apparaten över stomin. Tryck försiktigt ut eventuella rynkor.
 • Om din nya stomipåse är öppen, så allt som återstår är för dig att använda klämman till slutet av påsen. Om det är en sluten ände påse (vilket betyder att den inte har fastspänd slut för tömning av avfall), så har du slutfört din ändring!

Vilken typ av stomipåse använder du?

 • Ett sätt att dela kolostomi påsar är med antalet bitar i deras församling. Om det är en i ett stycke, då påsen och barriär är samma stycke. En barriär kallas ibland en fläns eller skiva och är den del av anordningen som ansluter till huden runt stomin. Oftast innehåller barriären ett limskikt som binder till huden, men vissa människor föredrar att använda ett bälte för att hålla påsen pressas mot kroppen.
 • En tvådelad stomipåse, precis som namnet, består av två delar - påsen och en separat barriär bit. De två fungerar på samma sätt som om de vore en del, men kan separeras om du vill ta bort det utan att bryta självhäftande försegling av barriären på huden. Typiskt de två delarna snäpper ihop, ungefär som behållare förvaring av livsmedel.

Lär dig att byta påsar efter urostomi eller kolostomi. Vilken typ av stomipåse använder du?
Lär dig att byta påsar efter urostomi eller kolostomi. Vilken typ av stomipåse använder du?

Stomivård och ileostomi tips

 • Oavsett om du vill ändra stomipåsen i ett stycke system, eller ändra både påsen och barriär i en tvådelad, måste du skilja noga barriären från huden. Lyft ömt. Plocka inte barriären från huden, om det är svårt och du känner att du kan irritera eller skada huden genom att ta bort hinder, kan du använda några självhäftande remover samtidigt lyfta.
 • När det är dags att rengöra och inspektera huden runt stomin. Du kan använda en tvättlapp med varmt vatten för att rengöra området. Tvål kan också tillämpas med varmt vatten, men var noga med att skölja alla tvål från huden efteråt. Nästa, helt torka huden. Om nödvändigt, kan lim remover eliminera oönskade rester kvar från den sista barriären.
 • Om vävnaden runt stomin är irriterad och missfärgat eller utseendet har ändrats sedan du senast granskade det, bör du beskriva det för din läkare eller sjuksköterska och be om råd.
 • Om du tycker att det är till hjälp för att hålla tätningen stark, speciellt pasta ibland tillämpas på stomin området innan du trycker limmet barriären ner på den.