E2h

Att utföra nebulisation

När du har någon i familjen som har astma och det är mer jobbigt att åka till sjukhuset för att få nebuliseringen gjort, är nästa praktiska steg för att faktiskt ha en egen nebulisatorn maskin hemma. Naturligtvis tillsammans med den medicin som läkaren har gett, måste du följa vissa grundläggande instruktioner om hur du utför en nebuliseringen.

Att utföra nebulisation. Placera medicinering.
Att utföra nebulisation. Placera medicinering.

  1. Förbered maskinen. Det finns faktiskt olika instruktioner om hur du ställer in din nebulisator, eftersom det finns vissa variationer i nebulisatorer beroende på tillverkare. Så se till att du har din manual med dig när det är din första tid att ställa upp för användning. Kontrollera också masken eller munstycket för smuts och rengör den innan du använder den eller låta någon annan använda den. Men även om dessa är de viktigaste delarna, se till att slangen och själva maskinen är rena.
  2. Placera medicinering. Vissa läkare ger en medicinering av två typer av vätska som skall placeras i nebulisatorn även om vissa bara ge en. Se till att läsa din läkares anvisningar, tillsammans med instruktioner från hemmet nebulisatorn handboken. Det finns en viss kopp där du kan placera medicinen så se till att den är förseglad på innan du slår på maskinen. Notera att en pediatrisk nebulisator skulle ha olika krav till det av en vuxen, så måste extra försiktighet utföras vid placering av medicinering. Läkaren kan ha påpekat behovet av att endast en liten mängd av medicinen i stället för full dos. Återigen, se läkarens instruktioner och nebulisatorn manuella.
  3. Fäst munstycket eller masken. Kontrollera att du biter munstycket ordentligt och att du kan andas genom det bekvämt. Om du använder en mask, se till att ingen av dimman kommer ut genom någon sida av det, så att du kan få full nytta av läkemedlet placeras där. Ibland knacka koppen av medicinering så att den kan misted eftersom det kan finnas en tendens att de alla hålls åt sidan.
  4. Sitt bekvämt. När munstycket eller masken är på plats, slå på maskinen och andas och andas i en regelbunden takt. Detta gör medicinen att bosätta sig i din luftvägarna. Du kan prova att hålla andan i högst tio sekunder före utandning att få det mesta av medicinen i luftvägarna.
  5. Övervaka. Nebulisatorn behandlingar måste övervakas noggrant eftersom denna typ av behandling inte blir riktigt lika effektivt om masken inte är ordentligt sätta på eller medicineringen sattes inte korrekt placerad. Du måste kontrollera att anslutningarna innan du slår på den och under nebulisationen processen. Oftare än inte, kommer medicineringen helt duschas i 15 till 20 minuter. Maskinen kommer att ge ett ljud när medicinen helt har förbrukats.

Utföra nebuliseringen är inte så svårt som du kanske tror

Utföra nebuliseringen är inte så svårt som du kanske tror. Men god vård måste följas före, under och efter ingreppet för att säkra din hälsa eller hälsan hos den person som använder nebulisatorn. Kom ihåg att tvätta munstycket eller masken med varmt vatten efter varje användning och torka den innan den förvaras på en torr plats för nästa användning.