E2h

Förstå sköldkörtelsjukdom

När livet suger energi ur dig

Om du känner dig ständigt under par och inte hantera din vanliga träning, fungerar din hjärna ibland övertid på vad problemet kan vara. Och det kan vara många saker - dålig kost, stress, otillräcklig återhämtningstid, sjukdom, anemi ... listan är oändlig.

Någonstans på listan är "sköldkörtelproblem." Den här artikeln är avsedd att hjälpa dig att förstå betydelsen av sköldkörtelhormon i energiekvationen - när du behöver oroa dig och när du inte gör det.

Många av oss är ganska hälsomedvetna och energi medveten. Vi vet vad som påverkar vår prestation och hur vi känner.

När den först upptäcktes, var sköldkörteln tänkt att helt enkelt ge halsen en trevligare form! Den sitter på framsidan av halsen och rör sig upp och ner lite när vi sväljer.

Den väger endast omkring ett uns (25 gram), men är ansvarig för den normala metabolismen och bearbetning av varje cell i kroppen. Detta awesome uppgiften sker genom en balans av hormoner. Sköldkörteln använder jod från kosten och producerar 2 egen - thyroxin (T4) och T3 - och de hålls i rätt proportioner genom återkoppling till hypofysen i hjärnan. Hypofysen producerar tyreoideastimulerande hormon (TSH), som, vilket namnet antyder, stimulerar sköldkörteln att producera thyroxin och T3.

Så vad händer om allt detta går snett?

Steg 1

Hypotyreos

Om det finns för lite thyroxin och T3 den kliniska termen är hypotyreos. Körteln själv kan vara under-aktiv eller det kan vara något fel på TSH-producerande hypofys. Det är vanligare hos kvinnor, men män drabbas med det också.

Symtom på hypotyreos varierar från person till person men kan omfatta följande:

  • Viktökning - även aptiten kan vara normal eller reducerad.
  • Känslighet för kyla - patienter tycker att de bär flera lager av kläder och muskler kan känna stela, särskilt när det är kallt.
  • Mental långsamhet - du kan finna det svårare att koncentrera sig, ha ett dåligt minne och att reaktionerna är långsammare. Vissa människor lider av depression.
  • Långsam hjärtfrekvens - Normal vilopuls är ca 60 till 70 slag per minut. I hypotyreos kan sakta till mindre än 30-40 slag per minut, även om mycket passar ofta en långsam vila takt.
  • Förstoppning - Tarmen saktar ner tillsammans med allt annat. Tarmen är muskulösa vågliknande sammandragningar är färre och mindre kraftfulla så passagen av dess innehåll sakta ner.
  • Kvinnor har tyngre perioder.
  • Hud och hår blir torr och fjällig på grund av brist på naturliga oljor. Vissa människor kan finna huden verkar blek och svullet.

Inte alla med en under-aktiva sköldkörteln kommer att drabbas alla dessa symptom, men valfritt antal av dem kan ta dig till din läkare.

Läkaren kommer att ta en historia av symptomen och några blodprov inklusive nivåer av TSH, tyroxin och T3. Detta bidrar till att avgöra om problemet kommer från sköldkörteln eller hypofysen.

När sköldkörteln är under-utföra blodprover visar en hög TSH och låg T3 och tyroxin. Om hypofysen är felaktig TSH kommer att vara låg och så kommer thyroxin och T3-nivåer.

Men i milt hypotyreos TSH är något hög och T4 kan vara något låg eller normal. Ungefär 5 till 20% av befolkningen kommer att utveckla en svårare sjukdom och de flesta läkare kommer att behandla dessa nivåer om de förekommer mer än en gång.

Behandlingen är med tyroxin ersättning i tablettform. Tabletter finns i 25, 50 och 100 mikrogram tabletter. Läkaren kommer att ordinera en låg dos och öka den gradvis och övervakning med regelbundna blodprover. När nivåerna är normala och symtomen förbättras tabletterna kommer att behöva fortsätta för livet. Du behöver årligen blodprover för att kontrollera att nivåerna fortfarande okej.

Förstå sköldkörtelsjukdom. Hypotyreos.
Förstå sköldkörtelsjukdom. Hypotyreos.

Orsakerna till hypotyreos inkluderar behandling av en hypofys störning (med kirurgi eller strålbehandling) eller över behandling av en tidigare över-aktiva körtlar, eller autoimmuna sjukdomar.

Autoimmuna sjukdomar uppstår när kroppen inte känner igen sina egna vävnader och stänger orgeln det inte gillar.

Steg 2

Överproduktion av tyroxin

Överproduktion av tyroxin och T3 orsak kroppens celler att arbeta mycket hårdare. Så att bilden är den omvända av den som beskrivits ovan.

Det kallas hypertyreos eller tyreotoxikos.

Här orsaken kan vara en virussjukdom (tyroidit), en struma (svullnad) av sköldkörteln producerar extra hormon, eller en autoimmun sjukdom (ofta kallad Graves sjukdom).

I sällsynta fall kan hypofysen överproducerar TSH.

Symtom som du kan ha om körteln är över-aktiva diarré, mental irritabilitet och bristande koncentration. Även känslighet och intolerans mot värme, ökad svettning, viktminskning ofta med en ökad aptit, vilket kan inkludera muskelförlust i allvarliga fall, snabb hjärtfrekvens. Hos kvinnor finns ofta menstruationsstörningar.

Återigen läkaren kommer att lyssna på dina symtom och den här gången blodprover visar en låg TSH och hög tyroxin och T3.

Men behandling är mer komplex än i under-aktivitet. Du skulle förmodligen remitteras till specialist (en endokrinolog) som kommer att erbjuda medicin eller kirurgiska alternativ.

Läkemedel syftar till att blockera aktiviteten av körteln och sedan ersätta den på ett kontrollerat sätt med artificiell tyroxin - dvs tabletter. Detta kallas block-byt regim. Detta är framgångsrik i ca 50% av personer, i andra ett återfall kan inträffa.

Alternativt kan en speciell beredning av jod är utformad för att koncentreras i körteln och utplåna dess funktion. Återigen en upprepad dosering kan behövas i 50% av fallen.

Kirurgiskt avlägsnande av körteln, eller del av den, är det andra alternativet.

I samtliga fall eller hypertyreos är det svårt att bedöma den behandling så att sköldkörteln återgår till det normala utan att tablettbehandling.

När livet suger energi ur dig. Överproduktion av tyroxin.
När livet suger energi ur dig. Överproduktion av tyroxin.

Specialisten hjälper vägleda patienten till det bästa, välgrundat beslut för sin typ av störning.


I både under-och över-aktiv sjukdom, kommer behandlingen inte att du känner dig bättre omedelbart och följa upp med din läkare är oftast livslång.

Det finns massor av saker som orsakar energi att stiga och falla. Ihållande perioder av symtom bör inte ignoreras så anser en diskussion med din läkare för att ställa dig i vila.

Det finns massor av saker som orsakar energi att stiga och falla. Ihållande perioder av symtom bör inte ignoreras så anser en diskussion med din läkare för att ställa dig i vila.