E2h

Hur att återhämta sig från en lumbal laminektomi

En ländryggen laminektomi är en operation som utförs när man lider av smärta i nedre ryggen som växer gradvis sämre så att personen knappast kan flytta eller arbeta. En av de viktigaste orsakerna till smärta i nedre ryggen är en diskbråck, medicinskt kallas ischias, som orsakar smärtan att sträcka sig från skinkorna till en eller båda benen. Laminektomi är förfarandet för att avlägsna det mesta av den beniga valv, även kallad lamina av en persons kota.

Din återhämtning beror på tillståndet i din kropp före och efter operationen, andra sjukdomstillstånd som du kan ha och din ålder. Följande är stegen för att ta för att återhämta sig från ländryggen laminektomi.

Hur att återhämta sig från en lumbal laminektomi. Efter att du har släppts från sjukhuset när ditt tillstånd blir stabil.
Hur att återhämta sig från en lumbal laminektomi. Efter att du har släppts från sjukhuset när ditt tillstånd blir stabil.

  1. Efter att du har släppts från sjukhuset när ditt tillstånd blir stabil, kan du fortsätta din postoperativ återhämtning hemma. För de första sex veckorna det inte får böja eller vrida kroppen. Du bör avstå från att lyfta tunga laster. Den maximala vikt du bör lyfta är en liter. Det är tillåtet att sitta under korta perioder så länge du känner inget obehag.
  2. Du måste ha en lägre ryggstöd upp till fem månader efter operationen. Medan på sjukhuset bör du lära dig att ta bort och sätta på staget och hur man överför från sängen till en stol och hur man effektivt ta en dusch och använda toaletten. Du bör också lära dig att använda en rullator och gå uppför trapporna utan att böja din ryggrad. Terapeuten kommer att visa dig hur man kan minska svullnad och kontrollera smärta med tillämpning av kyla och värme förpackningar.
  3. Under den inledande fasen av din återhämtning, kan smärtan tillbaka till benen. Du kan åtgärda detta genom att ta en föreskriven muskelavslappnande, smärtstillande eller en anti-inflammatorisk medicin. När du blir starkare och röra sig mer, kan du känna några allmänna ömhet på grund av den ökade mängden aktivitet som du gör. Vila när du behöver det.
  4. Såret bör inte tillåtas att bli våt. Rengör och torka såret och ändra dressing varannan dag. Generellt såret bör hållas täckt för fem dagar efter operationen och under ett par dagar efter att suturerna har tagits bort. Suturer kan avlägsnas en vecka efter operationen. Du måste ha en läkare eller en sjuksköterska ta bort suturer och klä såret. Om såret blir mycket röd och det finns vissa sår gråt, besök din läkare.
  5. Sitt inte på sängen under den inledande fasen av din återhämtning som detta orsakar ryggen att böja. Du bör endast använda sängen för att sova i. Sätt en platt styrelse under madrassen är om är för mjuk för att stödja din rygg och hålla den rakare.
  6. Använd bekväma och lösa kläder som inte skaver mot såret. Använd halka på skor och däck skor som är lätta att bära och ta bort.
  7. Lär dig att rulla ur sängen genom att böja knäna och korsa armarna över bröstet. Rulla åt sidan och ta med dina ben ner och plantera fötterna stadigt på golvet. Använd din arm för att driva överkroppen upprätt och använda musklerna på benen för att pressa kroppen att stå upp.
  8. Sitt på en fast rak backas stol. Soffan kommer inte att ge företaget stöd som ryggen behöver. Det hjälper om stolen har armar och höjden kan justeras. Sitt ner i högst 15 minuter och sedan stå upp och röra sig. Använd stolens armar att skjuta dig upp eller benen för att flytta dig till stående. Undvik att böja din ryggrad när du står upp.

Räkna med att återhämtningsperioden efter ländryggen laminektomi kan pågå i upp till sex månader. Acceptera det faktum att återhämtningen blir något långsam-paced. Söka hjälp av en sjukgymnast för rekommenderade övningar som du kan göra för att stärka din mag-och ryggmusklerna.