E2h

Hur att behandla psoriasis

Få människor tillkännage för världen att de har psoriasis. Men om du tror att du är den enda med röd, flagnande fläckar på huden, titta runt kaféet eller restaurang - chansen, om du ser synliga tecken på det, det finns andra psoriasis drabbade mitt ibland er.

Hur att behandla psoriasis. Immunsvaret bakom psoriasis.
Hur att behandla psoriasis. Immunsvaret bakom psoriasis.

 1. Vad är psoriasis? Psoriasis är en obotlig hudsjukdom som definieras av acceleration av hudens naturliga cellulära livscykel. Hudceller föds i det djupaste lagret av vår hud, och under loppet av sitt liv de rör sig utåt mot den yttre lagret av huden, där de så småningom dö och våra kroppar skjul dem. Varaktigheten av detta cellulära cykeln är typiskt en månad. Däremot orsakar psoriasis cykeln hudcell att hålla bara en fråga om dagar.
 2. Immunsvaret bakom psoriasis. Vid roten av psoriasis är en mystisk svar från vårt immunförsvar. T-celler slåss normalt avstängd oönskade element som bakterier och virus för att förhindra infektion. Men i kroppen hos någon med psoriasis, T-cellerna också inriktas friska hudceller. Denna felaktiga aktivitet talar om kroppen som den borde ersätta "dåliga" celler med nya celler, vilket leder till snabbare cellcykeln beskrivits tidigare. Även om T-cellernas skäl för att angripa dessa hudceller är inte klart, forskare tror att vissa människor är genetiskt predisponerade att utveckla psoriasis.
 3. Vad frågar utbrott? Psoriasis visas och försvinner under en människas liv. Många patienter upplever att det inte finns någon rim och reson i uppkomsten av en psoriasis utbrott. Men misstänkta utlösande faktorer rökning, stress, den kalla årstiden, infektion eller hud trauman från solbränna till en nedskärning.
 4. Symtom. Psoriasis är mycket vanligt (drabbar cirka tre procent av européerna), men varierar i svårighetsgrad från milt irriterande till nästan outhärdligt smärtsamt. Accelerationen av cellcykeln orsakar celler ansamlas i tjocka fläckar som kännetecknas av rodnad, avflagning och klåda. Ibland den drabbade huden sprickor och blödningar.

  Storleken, utseende och placeringen av dessa inflammerade fläckar på huden varierar från person till person. Viss erfarenhet spik psoriasis också, där naglar får ett förändrat utseende - tjockare, ibland missfärgade, spruckna eller koppärrig. Vissa psoriasis kan även påverka lederna i smärtsamma sätt liknar artrit.

 5. Diagnos. Symtomen vid psoriasis är ofta svåra att skilja från andra hudsjukdomar som eksem. För att noggrant diagnostisera psoriasis, boka en tid med en hudläkare.
 6. Behandling. Ordinerad behandling beror på patientens sjukdomshistoria och nuvarande skick, ålder, kön och graden av psoriasis. Generellt börjar psoriasis behandling med alternativ som orsakar minsta collateral damage, framåt mot mer toxisk behandling som behövs på svårighetsgraden av psoriasis. De mest förskrivna behandlingar är listade här för att öka styrka och hälsorisk.
  • Topikal sort. Den mildaste formen av behandling, aktuella läkemedel för psoriasis inkluderar kortikosteroider (vanligen appliceras två gånger dagligen), stenkolstjära, antralin, retinoid krämer och moisturizers. Återfuktning lugna torr, sprickbildning och kliande hud. Utöver dessa funktioner, de medicinska salvor syftar också till att minska accelerationen av huden cellcykeln. Dessa salvor är inte utan sina potentiella biverkningar, dock. Utökad användning av kortikosteroider, till exempel, kan leda till gallring och / eller missfärgning av huden.
  • UV-terapi och fotokemoterapi. Kraften i solljus för att bekämpa psoriasis har erkänts i över ett sekel. Däremot kan överdriven exponering leda till utbrott av psoriasis, för att inte tala mer allvarliga hälsoproblem som melanom. Läkare talar ofta att patienterna öka sin exponering för naturlig UV (inom säkra gränser, naturligtvis) och även ordinera artificiella UV-behandling fokuserar på de specifika drabbade områdena. Läkare inte bara ordinera UV-behandling för vissa patienter, men också ordinera den tillsammans med orala läkemedel för att skapa en synergistisk effekt. Resultatet av fotokemoterapi är minskad produktion av hudceller i huden upplever utbrott av psoriasis. Eftersom dessa behandlingar i slutändan kan leda till utveckling av hudcancer, är de i allmänhet rekommenderas endast för mer allvarliga fall av psoriasis eller efter andra, har mindre stränga behandlingsalternativ uttömts.
  • Piller eller injektioner. När mindre giftiga behandlingsalternativ inte ge resultat kämpar psoriasis, läkare vända sig till olika andra läkemedel för att bekämpa psoriasis. Vissa, såsom retinoider, har en historia av att bekämpa hudåkommor på grund av deras förmåga att minska produktionen av hudceller. Immunsuppressiva läkemedel används ofta för att bekämpa psoriasis på grund av deras förmåga att inhibera immunsystemets felaktiga angrepp på friska hudceller. Läkare ibland förlitar sig på läkemedel vars historisk användning har inte varit dermatologiska, men vars ansökan till psoriasis har varit framgångsrik när andra behandlingar har misslyckats. Men dessa behandlingar är det slutliga valet av en anledning - toxicitet. Blod och leverprover blivit rutin när du lita på dessa läkemedel.

Om du misstänker att du kan ha psoriasis

Om du misstänker att du kan ha psoriasis, boka en tid med en hudläkare för att avgöra om psoriasis verkligen är orsaken till din obehag och synliga symptom. Även om sjukdomen är obotlig, är det också inte livshotande och framgångsrika behandlingar finns för dem som är diagnostiserade. Alla vi som lever med psoriasis bör komma ihåg att sjukdomen är vanlig. Stödnätverk och online-forum tillåter de med psoriasis att dela sina erfarenheter och framgång.