E2h

Hur att behandla värmeslag

Värmeslag orsakas av exponering för mycket varm temperatur och saknar vätskeintag. Det är vanligt att personer med högt blodtryck och de som utövar eller arbetar under värme från solen. Några av symtomen vid värmeslag är trötthet, kraftig svettning, muskelkramper, blekhet, yrsel och svaghet, huvudvärk, svimning och kräkningar. Detta måste behandlas omedelbart av läkare, särskilt om symptomen är allvarliga. Om någon lider av värmeslag och det finns ett sjukhus nära dig, föra patienten omedelbart eller ring en ambulans. Ring 911 om du inte kan kontakta en läkare eller så kan du inte ta en person till sjukhuset. Det finns också andra saker du kan göra för mild värmeslag och som första hjälpen i väntan på medicinsk hjälp.

Här är de steg för hur man ska behandla värmeslag.

  • Låt personen fastställer. Om du ser något av de symtom som en person lider av värmeslag, omedelbart flytta personen bort från solens värme. Hitta en skuggig plats eller ett rum med svalare temperatur och be honom att ligga plant. Se till att fötterna är förhöjda särskilt om han upplever yrsel eller illamående.
  • Avlägsna tjocka lager av kläder. Om personen bär lager av kläder, ta bort lager för att sänka hans kropp är värme. Använd en termometer för att kontrollera personens kroppstemperatur. Sätt sval duk på personens panna, nacke och handled. Du kan också använda kallt lapp på hans huvud. Merparten av värmen kommer från huvudet det är därför det är bäst att kyla denna del först. Om du är utanför, använd en fläkt för att få honom att känna svalare. Om du hittar ett rum, kan du använda elektrisk fläkt eller luftkonditionering för att kyla ner personens kroppstemperatur. En påse med is kan också läggas på toppen av personens huvud. Detta sänker också personens temperatur. Dessutom kan kyla spraya sprutas på personens kropp. Det är också bra att använda detta om du vet att du ska ut på en varm temperatur. Detta är ett bra sätt att förhindra värmeslag.
  • Förhindra uttorkning. Om personen är vaken, ge honom mycket vatten för att undvika uttorkning och för att kyla ner kroppen. Du kan också ge honom fruktjuice eller energidrycker. En tesked äppelcidervinäger kan också läggas på vattnet för att hjälpa personen att få tillbaka de mineraler och elektrolyter förlorade på grund av uttorkning. Sätt inte is på vattnet eller drycker. Använd istället kallt vatten eller kalla drycker. Pepparmynta är känd för sin kyleffekt. Te gjort av detta kan tas av den person att få honom att känna sval och hålla honom hydratiserade. Hallon te har samma effekt som pepparmint te. Du kan ge detta till den person som lider värmeslag.


Hur att behandla värmeslag. Låt personen fastställer.
Hur att behandla värmeslag. Låt personen fastställer.

Om de tillhandahållna behandlingar inte fungerade, se till att söka hjälp från en läkare. Bär tunna kläder och värmeskydd när man går ut på en solig dag för att förhindra lidande av värmeslag.