E2h

Hur att bekämpa biverkningar av kemoterapi

Den som har genomgått kemoterapi eller de som känner någon som har cytostatikabehandling vet hur svårt det är att bekämpa biverkningar av denna behandling. Även i slutändan är det tänkt att förstöra cancerceller, har kemoterapi biverkningar som är helt obehaglig och kan även pågå så länge som varaktigheten av cytostatikabehandling.

Hur att bekämpa biverkningar av kemoterapi. Tilldela ett par minuter på en dag för att sätta ditt sinne till en lugn och lycklig plats.
Hur att bekämpa biverkningar av kemoterapi. Tilldela ett par minuter på en dag för att sätta ditt sinne till en lugn och lycklig plats.

Om du eller någon du känner genomgår kemoterapi, här är några sätt du kan bekämpa eller hantera svårigheterna med kemoterapi biverkningar.

  • Tilldela ett par minuter på en dag för att sätta ditt sinne till en lugn och lycklig plats. Var medveten om din andning, vara medveten om det eller spela långsamt lugnande musik i bakgrunden. Sammantaget kan detta hjälpa dig att vila, koppla av, och i allmänhet mår bättre.
  • Många patienter tycker att lätt motion förbättrar deras blodflöde, och får dem att må bättre. Enkla och lätta övningar såsom promenader, cykling och yoga kan hjälpa dig att känna föryngras. Se till att du först rådgöra med din läkare om din lätt motion plan innan den startas.
  • Gå med i en stödgrupp. Eftersom kemoterapi kan vara känslomässigt dränerande, hitta sätt att få kontakt med andra människor. Andra cancerpatienter är villiga att dela sina berättelser och känslor för att hjälpa lysa upp och ljusare de känslor av andra patienter. Det finns samhällen och grupper där du kan dela dina svårigheter och lossa alla andra känslomässiga bördor som du kanske känner. Det finns en massa människor som är villiga att hjälpa till, mer än du vet. Om du inte kan resa, det finns online stödgrupper där du kan få känslomässigt stöd.

Din familj, naturligtvis, eller andlig rådgivare kan ge dig det stöd (och skrattar) som du behöver under denna svåra tid.

Många patienter tycker att lätt motion förbättrar deras blodflöde. Gå med i en stödgrupp.
Många patienter tycker att lätt motion förbättrar deras blodflöde. Gå med i en stödgrupp.

  • Kommunicera med din läkare. Några känslor av obehag, bör fysiskt av känslomässig delges din medicinska team. Genom att ordinera läkemedel eller erbjuda alternativa stödsystem, kan de ge dig råd om vad som är bäst - trots allt, de är där för att hjälpa dig att må bättre.
  • Akupunktur ges till vissa patienter för att lindra smärta och spänningar. Återigen, först rådgöra med din läkare om eventuella alternativa metoder du kanske vill göra.
  • Fråga din läkare hur du kan förbättra din kost för att inkludera komfort livsmedel, eller kanske till och med tablettbehandling som kan lindra dina känslor av ångest eller sorg.

Som med någon annan cancer, såsom cancer i bukspottskörteln, njurcancer, eller levercancer, kan cancer behandlingar såsom kemoterapi eller strålbehandling vara stressande för patienten på grund av biverkningar.

Cytostatika är bra för cancerbehandling, men det måste göra ont någonstans (även ekonomiskt förstås). Att veta hur man ska hantera det kan generellt få dig att må bättre om din hälsa och bli mer optimistisk om din återhämtning. Det är viktigt att ta hand om dig själv är inte bara beroende av läkemedel, men också på hur väl du tar hand om dig själv.