E2h

Hur att detektera symptom på meningit

Meningit är ett tillstånd där meningerna eller membranet som täcker ryggmärgen och hjärnan är inflammerade. Den orsakas av antingen en virus-eller bakterieinfektion. En virusinfektion rensar oftast upp av sig själv. Emellertid är en bakteriell infektion mer farligt eftersom det kan orsaka hjärnskador och de specifika bakterier måste isoleras så rätt antibiotika kan ges. Både vuxna och små barn kan få hjärnhinneinflammation.

Det finns särskilda symptom i samband med hjärnhinneinflammation

Hur att detektera symptom på meningit. Finns det en hög feber?
Hur att detektera symptom på meningit. Finns det en hög feber?

Det finns särskilda symptom i samband med hjärnhinneinflammation. Om du märker dem, varna din läkare eller föra patienten till sjukhuset direkt. En Spinal Tap kan göras för en avgörande diagnos och en runda av antibiotika kan förskrivas. Här är vad du behöver för att leta efter.

  • Finns det en hög feber? En plötslig feber är ett symptom på en infektion för en mängd olika sjukdomar. Om febern är över 100 grader Fahrenheit, övervaka temperaturen regelbundet. Om det har skett en ny infektion som påverkar de övre luftvägarna, till exempel förkylningar, hosta, ont i halsen eller en öroninfektion, tala med din läkare. Bakterier i näsan kan ha rest ner andningsorganen och orsakade infektion i hjärna och ryggmärg membran.
  • Har patienten har huvudvärk? Svår huvudvärk är symtom på hjärnhinneinflammation. Ofta kan det också vara illamående eller kräkningar.
  • Är halsen stel? Stelhet runt halsen, eller nackstelhet är en klassisk symptom på hjärnhinneinflammation. Om det åtföljs genom att skaka på huvudet, gå till läkaren omedelbart.
  • Har Observera patienten uppvisar fotofobi? Om personen har en motvilja mot att titta på starkt ljus. Om du pekar en ljuskälla på honom, slås han bort huvudet?
  • Har patienten lagen sömnig eller förvirrad? Eftersom hjärnan påverkas i hjärnhinneinflammation, kontrollera sömnighet och förvirring hos patienten. Om du märker desorientering och letargi, meddela läkare.
  • Är patienten som har anfall? Cirka 30 procent av dem som diagnostiserats med hjärnhinneinflammation erfarenhet anfall.
  • Kontrollera om mindre symptom. Det finns mindre vanliga symptom på hjärnhinneinflammation. Kontrollera om armar och ben för eventuella utslag. Om du hittar några nya utslag som ser ut som blåmärken, tala om för läkaren. Fråga också patienten om hans leder är svullna och känner smärtsamt.
  • Kontrollera om symtomen hos spädbarn. Det är svårt att observera vissa symtom med barn under två års ålder. Men om du märker ditt barn är slö, har ingen aptit, kastar upp och är cranky eller irriterad, observera ditt barn. Om han utvecklar kramper inom 24 timmar, ta honom till läkare.


Tidig upptäckt är avgörande vid behandling av meningit

Tidig upptäckt är avgörande vid behandling av meningit. Om den lämnas obehandlad kan hjärnhinneinflammation få hjärnan att svälla, framkalla koma eller orsaka dödsfall. Cirka 3.000 européer diagnosen bakteriell meningit årligen med dödlig utgång i cirka 20 procent av fallen. De utsatta är mestadels pensionärer över 50 år, barn under fem års ålder, vuxna med nedsatt immunförsvar, såsom de som lider av sicklecellanemi, har cancer och genomgår kemoterapi, har diabetes eller de som är alkoholist och har IV droger.