E2h

Hur att diagnostisera bältros

Som ni ålder och blir äldre förbi tiden av din fysiska Prime

Som ni ålder och blir äldre förbi tiden av din fysiska Prime, kommer din kropp att bli svagare och vara mer benägna att sjukdomar och sjukdomar. En av de vanligaste sjukdomar som äldre människor går igenom är det utslag-liknande infektion, bältros. Blåsorna kommer inte döda dig, men de är ganska smärtsamt. Om den inte behandlas på rätt sätt, kan saker och ting bli värre och därför är det viktigt att du har dem diagnostiseras tidigt. Här är hur man diagnostisera bältros:

Hur att diagnostisera bältros. Några andra saker att komma ihåg.
Hur att diagnostisera bältros. Några andra saker att komma ihåg.

  • Symptom och diagnos. Om du hade bältros som barn, kan du vara i riskzonen för bältros. Eftersom sjukdomen förekommer decennier senare, kan det fortfarande vara ganska svårt att diagnostisera före utbrottet av utslag. Smärtan är ibland tros vara på grund av någon annan sjukdom. Det första symptomet är oftast en brännande eller bedövande smärta på en del av kroppen. Efter ett tag utvecklar du plötsligt en dålig utslag på det drabbade området och det börjar bli irriterande. Några andra symtom är huvudvärk, feber, frossa och trötthet. Men när du ser tydligt mönster av blåsor, kommer du nästan helt säker på att du har bältros. De visas oftast som ett kluster på ena sidan av kroppen, från ryggen hela vägen till bröstet. Läkare testar oftast blåsor att vara 100% säker.
  • Orsaker. Bältros orsakas av en vilande virus, samma en, om du hade det som barn, som orsakar vattkoppor. Det kommer att vara kvar i ditt nervsystem förrän någon gång senare när du är äldre och dina immunsystem är svagare och orsaka ett utbrott av bältros. Undvik direkt kontakt med människor med bältros, särskilt om du aldrig har haft vattkoppor.
  • Behandling. Läkemedel som förskrivs är avsedda att förkorta varaktigheten av utbrott, lindra din smärta och obehag och läka blåsor och du bör vara helt läkt inom ett par veckor, så länge som du får en hel del vila och undvika stress. Du kan ta ett kallt bad för att lindra en del av smärtan. En kall kompress uppnår också samma effekt. Anti-klåda krämer är också bra.
  • Förebyggande. Vaccination för att förebygga både vattkoppor och bältros är oftast det bästa sättet att förebygga bältros. Se till att du besöker din läkare och titta igenom din medicinska historia innan du gör det för att undvika komplikationer.
  • Några andra saker att komma ihåg. Om du har bältros bör du hålla dig borta från gravida kvinnor och nyfödda och personer med försvagat immunsystem (orsakad av hiv / aids eller cancer), eftersom du enkelt kan ge det vidare till dem. Ibland kan smärta och blåsor uppstår nära ögonen. När utslag visas, kontakta din läkare omedelbart så att du blir permanent blind. I andra fall kan du utveckla encefalit (inflammerad hjärna) och ansiktsförlamning


Om du har sett tecken och symtom, är det alltid en bra idé att gå till sjukhuset och bad kontrolleras eftersom du vill kunna behandla bältros så tidigt som möjligt. Försöka få ett andra utlåtande för att undvika att bli fel diagnos.