E2h

Hur att diagnostisera bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom är en mycket komplicerad psykisk sjukdom som är ofta fel diagnos. Endast en psykiater eller annan högt kvalificerad professionell bör vara betrodd att korrekt diagnostisera sjukdomen. Men om innan du besöker en psykiater du vill bedöma om du (eller någon närstående) kan ha tillstånd, här är vad du ska göra.

  1. Få en bra överblick över tillståndet. Bipolär sjukdom har två huvudfaser: ". Dalar" extrema "highs" och extrema Många människor har en fluktuation i stämningar, men i de flesta fall som är en normal del av livet. Bipolär sjukdom (tidigare känd som manisk depression) beräknas för att påverka endast 1% av befolkningen.
  2. Fastställa huruvida du har en familjehistoria av bipolär sjukdom. Tänk på att felaktiga diagnoser var vanligt i början av psykiatrin. Har någon i din familj lider allvarlig depression? Har någon begår självmord? Den exakta orsaken till bipolär är inte helt förstådd, men det är känt att köra i familjer.
  3. Håll en stämning dagbok. Undvik att använda påståenden som "Jag mår bra idag," eller "Jag känner mig deprimerad," eftersom de är mycket subjektiv. Min version av må bra kan vara mycket olika till din egen. Du vill jämföra ditt humör baserat på en skala som är helt och hållet ditt eget. Upprätta en skala mellan 1 och 10. Den första dagen, kan du bedöma ditt humör som en 5 av 10. Nästa dag, kommer det att bli lättare att gradera ditt humör i förhållande till den föregående dagens skala. Om du känner dig bättre än du gjorde dagen innan, kan du betygsätta din humör som en 6,5 av 10. Om du mår sämre än dagen innan, kan du betygsätta som en 4 av 10.
  4. I ditt humör dagbok, inkludera din dagens aktiviteter och din energi för just den dagen. Spela hur mycket sömn du fick den föregående natten. Notera även om du haft sexuell kontakt som dagen, eller om du hittat dig själv att tänka på sex ofta.
  5. När du har en skriftlig uppteckning att arbeta med (ju längre desto bättre) gå tillbaka och titta på de aktiviteter som du gjorde på din "bra dagar." Var du mer självsäker än vanligt? Hade du betydligt mer energi? Var du kan fungera på en mycket mindre sömn än du normalt skulle få? Hittade du det är svårt att koncentrera sig? Blev du lätt distraherad? Du kanske upptäcker att när det i ett "gott humör" du var mycket mer aktiv än vanligt, att du gick på en shoppingrunda, eller umgicks en hel del mer än du normalt skulle. Människorna runt omkring dig kanske har kommenterat att du inte verkar som om dig själv, eller att ditt tal verkade harried. Du kanske har anklagats för att vara oansvarig, eller ett olämpligt humor, eller vara alltför impulsiv.
  6. På de dagar då du känner dig låg, upplevde du låg energi, sömnstörning, ointresse i ordinarie verksamhet, och / eller brist på sexlust? Var du obeslutsam? I de värsta stunderna, har du överväga någonsin självmord?

Hur att diagnostisera bipolär sjukdom. Få en bra överblick över tillståndet.
Hur att diagnostisera bipolär sjukdom. Få en bra överblick över tillståndet.

Om du misstänker att du kanske lider av mild eller svår bipolär sjukdom, är det viktigt att söka professionell hjälp så snart som möjligt. I extrema fall kan bipolär sjukdom resultera i fullständig dysfunktion, vilket påverkar mer än bara den sjuke. Du kan delta i farliga aktiviteter samtidigt i en manisk fas. Och de depressiva episoder i samband med bipolär sjukdom kan (och gör) resulterar i självmord. En psykiater kommer att kunna diagnostisera och behandla sjukdomen effektivt, med hjälp av stämningsstabiliserande och antidepressiva. De flesta drabbade gå vidare för att leva ett normalt, fungerande liv.