E2h

Hur att diagnostisera D-vitaminbrist

Vitamin D är en viktig vitamin i människans kost

Vitamin D är en viktig vitamin i människans kost. Detta fettlösligt vitamin behövs för att upprätthålla benhälsa. Lyckligtvis kan vitamin D vara lätt att hitta i livsmedel, inklusive mjölk och andra mejeriprodukter såsom ost. Andra rika källor till vitamin D är rena fiskleverolja, lax, makrill, tonfisk, sardiner, pudding, ägg och nötlever.

Hur att diagnostisera D-vitaminbrist. Ta reda på om du är i riskzonen för D-vitaminbrist.
Hur att diagnostisera D-vitaminbrist. Ta reda på om du är i riskzonen för D-vitaminbrist.

Däremot kan D-vitaminbrist förekommer fortfarande även om din kost innehåller livsmedel som innehåller vitamin D. Hur? Solljus behövs av kroppen att bearbeta vitamin D. Så om du bor i nordliga länder där du får lite sol exponering, eller om du bor i soliga länder men tvingas stanna inne och täckte hela tiden, då kan du vara i riskzonen för D-vitaminbrist. Nedan följer en guide om hur man diagnostiserar D-vitaminbrist.

Ta reda på om du är i riskzonen för D-vitaminbrist. Som tidigare nämnts, människor som inte får tillräckligt med solljus är mer benägna att utveckla D-vitaminbrist. Bortsett från detta, följande personer är i riskzonen för D-vitaminbrist:

  • Ammade spädbarn. Bröstmjölk är fortfarande den bästa mjölken för spädbarn. Däremot kan långvarig amning beröva spädbarn av vitamin D, eftersom bröstmjölk inte är berikade med kalcium som bröstmjölksersättning.
  • Personer i åldern 50 och uppåt. När människor åldras, förlorar huden förmågan att syntetisera D-vitamin från solljus. För D-vitamin som gör det till kroppen, är njuren mindre effektiv vid omvandling av vitamin D till dess aktiva hormonet formulär.
  • Mörkhyade människor. Personer med mörkare hud producerar mer melanin, vilket i sin tur minskar hudens förmåga att producera D-vitamin från solljuset.
  • Överviktiga människor. Subkutant fett sekvestrerar vitamin D som syntetiseras av huden. Som sådan kan den inte få frigörs i kroppen.

Kolla själv för symtom på D-vitaminbrist. Det är verkligen svårt att avgöra om du lider av D-vitaminbrist. Tecken på D-vitaminbrist hos barn och vuxna är olika. För barn, måste du leta efter symptom av rakitis. I denna sjukdom, ben vänder mjukt och böj under vikt. Som sådan, barn med rakitis har böjda ben och armar.

Vuxna som lider av D-vitaminbrist utvecklas oftast osteomalaci. Människor som har denna sjukdom lider av nedsatt benstyrka, en ökning av benfrakturer, och ibland skelettsmärta, muskelsvaghet, och en vaggande promenad. Dessa är de symptom du bör se upp för när du misstänker själv att ha D-vitaminbrist.

Besöker läkare. När du misstänker att du eller ditt barn har D-vitaminbrist, en resa till läkare är vad du ska göra härnäst. Läkaren kommer att hänvisa dig till laboratoriet, där du kommer att få ditt blod testas för nivån av blodplasma 25-hydroxy-vitamin, blodplasma kalcium , och blodplasma parathormon. Du kommer också att uppmanas att ha en röntgenundersökning av dina ben. Detta gör det möjligt för läkaren att se mönster av oegentligheter, avvikelser, och en grov utseende i benstommen, som karakteriserar rakitis och osteomalaci.