E2h

Hur att diagnostisera esotropia

Vad är Esotropia?

Esotropia är en form av ett tillstånd som kallas Strabismus

Esotropia är en form av ett tillstånd som kallas Strabismus. I Esotropia, ett eller båda ögonen vända in mot näsan. Det kan drabba båda ögonen eller bara en och kan ibland göra barn eller en vuxen visas "cross eyed". Detta tillstånd ses ofta hos barn under sex års ålder. Under vissa omständigheter kan villkoret inte kräva operation. Finns öga övningar som kan göras hemma för att stärka ögonmusklerna.

Hur att diagnostisera esotropia. Esotropia är en form av ett tillstånd som kallas Strabismus.
Hur att diagnostisera esotropia. Esotropia är en form av ett tillstånd som kallas Strabismus.

Förmågan att fokusera båda ögonen på samma objekt kallas binokulärt vision och det är detta som gör att vi kan se i tre dimensioner.

Symtom på Esotropia

  • En eller båda ögonen vände inåt.
  • Feljusterade ögon eller ett öga verkar högre än den andra.
  • Nedsatt syn på ett öga.
  • Kan kisa eller nära ena ögat för att fokusera.
  • Kan uppvisa dålig hand-öga-koordination.

Orsaker Esotropia:

Skelning kan ha många orsaker men oftast orsakas av en defekt i hjärnan som styr ögonrörelser. Ibland orsakas av svaga ögonmusklerna.

Hur Esotropia diagnosen?

Ögat läkare kommer att utföra några diagnostiska test som kan diagnostisera tillståndet i Esotropia och andra ögonsjukdomar. Ett enkelt test som kan göras är mörkläggningen avslöja testet. Läkaren kommer att täcka det drabbade ögat och har patientens fokus på ett objekt. Ögat därefter avtäckt och positionen av ögat noteras. Om ögat rör sig snabbt från det inre hörnet utåt är det ett bra exempel på Esotropia.

Hur att diagnostisera esotropia.
Hur att diagnostisera esotropia.

Vilka behandlingar finns?

Eye Övningar
Vision Therapy
Kirurgi

Eye Övningar

Eye övningar rekommenderas i fall där personen kan fokusera båda ögonen att se något på nära håll. Detta kan åstadkommas genom vindögd att fokusera på objektet. Med denna typ av Esotropia personen skulle sannolikt dra nytta av de övningar och inte kan kräva operation. Ögonmusklerna stärks över tiden.

Prism behandlingen glasögon

Prism läsglasögon är speciella glasögon gjorda med en inbyggd prisma som gör ögonen arbeta hårdare för att fokusera. Glasen är en annan behandling för att hjälpa till att stärka ögonen, men det rekommenderas att göra övningarna först eftersom glasen tröttnar ögonen snabbt och är inte riktigt lika effektivt ensamt.

Computer Vision Therapy

Dator-baserade program finns tillgängliga för att hjälpa till med fokus och kan göras hemma. Programmen finns på skärmen övningar med former och andra objekt som kontaktpunkter för att träna ögonen för att flytta ihop.

Kirurgisk Korrigering

Kirurgi krävs i vissa fall när ögonen inte kan fokuseras på ett enda objekt genom skelning eller andra metoder. Musklerna i ögat kan förkortas eller förlängas för att korrigera positionen av ögat.