E2h

Hur att diagnostisera inflammatorisk tarmsjukdom

Inflammatorisk tarmsjukdom orsakar inflammation i mag-tarmkanalen

Inflammatorisk tarmsjukdom orsakar inflammation i mag-tarmkanalen, vilket kan leda till buksmärtor, diarré, blod i avföringen, och undernäring. De två vanligaste typerna är ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Korrekt diagnos är viktigt eftersom, medan de två villkor har vissa symptom gemensamma, kan behandlingen vara annorlunda.

Ett sätt att diagnostisera inflammatorisk tarmsjukdom och skilja mellan de två typerna är att titta på mönstret av inflammation. Inflammationen av Crohns sjukdom förekommer i fläckar och kan vara belägna i ett område av mag-tarmkanalen från munnen till anus. Ulcerös kolit orsakar inflammation i ett sammanhängande område och förekommer endast i tjocktarmen och ändtarmen. Ulcerös kolit drabbar endast ytskiktet av beklädnaden tjocktarmen och ändtarmen medan Crohns sjukdom kan orsaka sår, fistlar (en tarmkanalen som tillåter läckage av vätskor ut från tarmen in i bukhålan), och perforeringar som sträcker sig genom alla skikt av den intestinala vägg och kan förekomma i flera fläckar i hela tarmkanalen.

För att diagnostisera inflammatorisk tarmsjukdom, kommer läkaren först vill utesluta något annat skäl av samma symptom, såsom infektion, colon irritabile, divertikulit och tjocktarmscancer. En eller flera av följande tester kan användas för att diagnostisera Irritable Bowel Syndrome.

Hur att diagnostisera inflammatorisk tarmsjukdom. Blodprover.
Hur att diagnostisera inflammatorisk tarmsjukdom. Blodprover.

Blodprover: Läkaren kommer att vilja kontrollera blodvärden för att leta efter anemi och blodförlust, näringsmässiga indikatorer för att identifiera närings-och vitaminbrist, och andra markörer som kan indikera infektion och akut eller kronisk inflammation. Patienter som lider av inflammatorisk tarmsjukdom lider ofta av undernäring och låg blodvärden.

Avföringsprover: Närvaron av vita blodkroppar i avföring indikerar inflammation. En pall kultur kommer att leta efter bakteriella infektioner som kan orsaka symtomen. AC difficile-toxin test görs för varje uppblossande inflammatorisk tarmsjukdom att utesluta pseudomembranös kolit, en vanlig företeelse som läggs ulcerös kolit.

Röntgen: En buken platta plat av buken kan göras för att söka efter allvarliga komplikationer av inflammatorisk tarmsjukdom, liksom andra villkor. Abdominal filmer kan upptäcka perforering av tarmväggen, tecken på inflammation, skador och sår, tarmvred, eller toxisk megakolon, en allvarlig buk i tjocktarmen.

Inflammatorisk tarmsjukdom orsakar inflammation i mag-tarmkanalen. Avföringsprover.
Inflammatorisk tarmsjukdom orsakar inflammation i mag-tarmkanalen. Avföringsprover.

Koloskopi: Läkaren använder en flexibel tända röret med en kamera för att visualisera hela tjocktarmen och en del av tunntarmen. Prover av vävnad kan tas som kan bidra till att göra rätt diagnos.

Bariumlavemang: Denna röntgen förfarande gör det möjligt för läkaren att visualisera hela tjocktarmen genom att fylla tarmen med barium, en kontrast färgämne som kan ses på röntgen. Resultaten kan bidra till att skilja ulcerös kolit kontra Crohns sjukdom. Barium lavemang används när en koloskopi inte kan göras.