E2h

Hur att diagnostisera stämband förlamning

Stämband förlamning är ett fall av något som avbryter de impulser som skickas av ditt nervsystem till struphuvudet, vilket stämbanden blir förlamad. Detta är ett allvarligt problem och du måste ha den diagnostiseras och behandlas omedelbart. Här är hur man diagnostisera stämband förlamning:

Hur att diagnostisera stämband förlamning. Övriga påminnelser.
Hur att diagnostisera stämband förlamning. Övriga påminnelser.

  • Orsaker. Skador på nerver ingången till Superior Laryngeal nerv eller återkommande Laryngeal Nerve är den främsta orsaken till förlamning. Dessa inkluderar komplikationer med en andningsslangen insättning nära halsen, trauma mot huvudet eller nacken, förekomsten av en tumör nära laryngeala nerver, komplikationer från kirurgi av halsen eller bröstet och virusinfektion. Emellertid är det ibland möjligt att läkarna inte kommer att kunna fastställa den verkliga orsaken till åkomma.
  • Symptom och diagnos. Du kan se om du eller någon annan har stämband förlamning när du upptäcker förändringar i rösten, andas och svälja problem. Om din röst är hes eller sprickbildning, det tar mer ansträngning att tala, har du svårt att andas efter att göra något ansträngande och du låter som om du gurgla eller din andning låter bullriga under en längre tid, kan något vara fel. Också se upp för tillfällen då mat fastnar munnen eller om du kväva och har svårt att svälja mat, dryck och även saliv. När dessa symtom presentera sig, kolla med en huvud / hals kirurg eller otolaryngologist. Hon kan sedan köra tester och titta igenom din sjukdomshistoria och livsstil för att korrekt diagnostisera dig. Vanligtvis kommer hon att undersöka din röst rutan och se om stämbanden är onormala. Hon kan även kontrollera om orsaken har något att göra med en annan sjukdom eller är en nerv in problem. Hursomhelst, måste du gå till sjukhuset för en ordentlig diagnos.
  • Behandling. Behandlingarna kommer att bero på orsaken stämbandet förlamning. Ibland kommer nerverna läker sig själva och i detta fall kommer du bara behöver sång terapi för att hjälpa dig att justera och läka snabbare. När detta misslyckas är operation din nästa alternativ. Detta kan inkludera en injektion av fett eller kollagen för att stärka ditt försvagade sladdar, stämband ompositionering eller en trakeotomi, som görs för att sätta in en andningsslang om du verkligen inte kan andas. En alternativ form av behandling är att länka linorna till en annan uppsättning av elektriska impuls-producerande nerver eller ens en maskin som en pacemaker. Du kan också behöva se en logoped för att hjälpa dig hantera din olyckliga situation.
  • Övriga påminnelser. Kvinnor löper större risk än män, men oavsett, du alltid sätta dig i riskzonen när du opereras nära bröstet eller halsen, eftersom stämbanden är belägna i dessa områden. Människor som lider av Parkinsons sjukdom, multipel skleros och andra neurologiska sjukdomar är benägna att stämband förlamning.


Diagnos stämband förlamning är viktigt eftersom det finns många orsaker till det, så att behandla det på rätt sätt, måste du kunna ta reda på exakt orsaken. Om du eller dina vänner och familjemedlemmar känner att något kunde vara fel med din struphuvudet, tveka inte att få det kontrollerat.