E2h

Hur att diskutera hysterektomi med en make

Besluta om en hysterektomi är inte ett lätt beslut för patienten

Besluta om en hysterektomi är inte ett lätt beslut för patienten, hennes make eller läkaren. För tjugo år sedan var en radikal hysterektomi ofta rekommenderad för många mindre och större sjukdomar relaterade till den kvinnliga reproduktiva systemet. Idag finns det flera variationer på den typ av hysterektomi som kan utföras. Vad brukade betraktas som en invasiv kirurgi kan nu utföras som en laparoskopi, i de flesta fall. När förklara alternativ till din make, liksom tiden för återhämtning är det viktigt att vara redo för invasiv kirurgi, men också för att hålla ut en rimlig förhoppning om en mindre öppenvården förfarande.

Hur att diskutera hysterektomi med en make. Besluta om en hysterektomi är inte ett lätt beslut för patienten.
Hur att diskutera hysterektomi med en make. Besluta om en hysterektomi är inte ett lätt beslut för patienten.

Det finns många skäl till varför kvinnor kanske vill eller behöver ha hela eller delar av den bort reproduktiva systemet. Om en läkare besök avslöjar en cysta, och det finns bevis för att tro att det är elakartad, en del av det reproduktiva systemet kommer sannolikt att behöva tas bort. En partiell hysterektomi kan utföras på en äggstock eller båda äggstockarna, en eller båda äggledarna, och ibland livmodern avlägsnas. Ibland livmodern kan lämnas intakt, medan endometrial livmoderslemhinnan kan avlägsnas genom en process som kallas ablation. I många fall är livmoderhalsen lämnas intakt även efter en "komplett" hysterektomi. Det är viktigt att förklara för maken att slidan kommer att hållas i dess nuvarande skick, som en hysterektomi sällan medför någon skärning eller borttagning av de nedre och yttre delarna av de kvinnliga könsorganen. Återvinning varierar kraftigt, beroende på invasivitet av operationen. Ibland normala sexuella relationer kan återupptas inom två veckor, ibland blir det närmare två månader.

Maken bör ingå i vissa läkare samråd

Maken bör ingå i vissa läkare samråd, så att olika utfall av kirurgi kan förklaras. Läkare bör diskutera hur länge anestesi effekterna kommer efter operationen. En läkare kan inte med säkerhet veta inför operationen hur invasiv eller mindre kommer det att bli. Genom den process som kallas laparoskopi, kan mycket små snitt göras i buken för att avlägsna större och mindre organ. När hysterektomi används för att involvera en sex veckors återhämtning kan nu utföras som ett öppenvården förfarandet med återhämtningstider från tre dagar till två veckor. Många kvinnor upplever att endast en äggstock och / eller en sida av äggledaren måste avlägsnas, vilket lämnar den andra sidan av deras system intakt. Med en äggstock intakt, kvinnliga hormonnivåerna justerar oftast naturligt utan behov av medicinering för att ersätta förlorad östrogen. Med en äggstock och resten av det reproduktiva systemet intakt, kan en kvinna bli ännu gravid.

Ibland hela livmodern och båda äggstockarna måste avlägsnas. Även om operationen för borttagning kan göras genom laparoskopi finns omfattande efter-effekter som man och hustru kommer att behöva förbereda sig för. En snabb uppkomsten av klimakteriet resultat från denna typ av kirurgi, så att patienter in brukar omedelbart i hormonbehandling för att ersätta den plötsliga förlusten av östrogen och progesteron som skapas genom att avlägsna båda äggstockarna. Många läkemedel finns nu tillgängliga för att lindra de typiska klimakteriebesvär, som kan inkludera moodiness och vaginal torrhet.

Maken bör ingå i vissa läkare samråd.
Maken bör ingå i vissa läkare samråd.

Allvarligare än de fysiska effekterna kan vara känslomässigt nedfall från en fullständig eller partiell hysterektomi. Patienten kan känna sig mindre feminin och maken kan ibland känna att de är delvis att skylla. Till exempel, om en del av orsaken till en cysta på äggstockarna kan vara en felaktig preventivmedel enhet, fattade beslut för flera år sedan kan vara "revisited" på ett negativt sätt. Men det finns också en möjlighet att se verksamheten som ett föränderligt av förhållandet till en mer positiv fas. Hysterektomi avlägsnar ofta en källa till obehag, såsom smärtsamma månatliga perioder. Kvinnor kan hitta en känsla av frihet att röra sig bortom den reproduktiva fasen av livet. Par tycker ofta att de återupptäcka intressen som först drog ihop dem när de ställs inför en utmaning, till exempel en reproduktiv förändring som sätter relationen i ett nytt sammanhang.

Sammanfattningsvis finns det många varianter och resultat av partiell och fullständig hysterektomi, och de flesta av dessa resultat innehåller en fördel för patienten långsiktiga hälsa. Förutsatt att ett par avser en långsiktig relation, som passerar genom några mindre operationer och kommer ut med en friskintyg kan betraktas som en positiv prestation. Att ha en stödjande partner vid din sida, oavsett vilken typ av operation är inblandad, kan erbjuda en stor källa till tröst och frid.