E2h

Hur att läka läpp sår

Lip sår ofta kallas munsår eller feberblåsor och är ett resultat av herpes simplex typ 1-virus. Det finns två typer av detta virus. Den första är herpes simplex virus typ 1 (HSV 1), som kan orsaka munsår på eller runt munnen i de flesta fall. En person som har den andra typen av herpes virus (HSV2) kan främst uppleva genital herpes. Herpes simplex typ 2 är en sexuellt överförbar sjukdom som resulterar i smärtsamma blåsor i underlivet.

Hur att läka läpp sår. Receptbelagda läkemedel.
Hur att läka läpp sår. Receptbelagda läkemedel.

Herpes simplex virus typ 1 är bland de vanligaste virusen kända medicinska vetenskapen. Det har föreslagits att de är mottagliga för munsår sannolikt upplever ett försvagat immunsystem som följd av sjukdom. Dessa sår visas normalt som vätskefyllda pustler i och runt läpparna och omgivande mun vävnad. Livslängden för en kall öm varierar från 10 till 14 dagar. Det bör noteras att det inte finns ett botemedel mot munsår men det finns mycket som kan göras för att lindra obehag av tillståndet i väntan på naturen ha sin gång.

Det finns flera behandlingsalternativ som finns för munsår drabbade inklusive receptbelagda mediciner och över disk (OTC) utvärtes behandlingar. Många människor söker naturliga behandlingar för att undvika recept och over-the-counter läkemedel som kan ha obehagliga biverkningar.

Det rekommenderas att du ser en läkare att ha några läpp sår utvärderas för att fastställa den exakta karaktären av lesionen och förskriva en effektiv behandling. När det har fastställts att det verkligen är en kall öm, en eller flera av följande alternativ skulle vara användbar för att bli av och behandling av sår:

Över disk utvärtes behandlingar. Naturläkemedel.
Över disk utvärtes behandlingar. Naturläkemedel.

 1. Receptbelagda läkemedel: Dessa botemedel är föreskrivna för de individer för vilka over-the-counter behandlingar inte effektivt hantera smärta och obehag av läppen öm. Receptbelagda mediciner främja läkning och kan förkorta livslängden för munsår med upp till 12 timmar. Dessa mediciner är mest effektiva när behandlingen genomförs i början av ett utbrott.
 2. Över disk utvärtes behandlingar: Det finns tre klasser av OTC läkemedel för munsår behandling.
  • Näve klass ger i huvudsak smärtlindring genom att arbeta för att lindra sveda och klåda i samband med munsår. Dessa mediciner lindra smärta som ett resultat av den bedövande aspekterna av ingredienser såsom fenol, lidokain, bensylalkohol och kamfer.
  • Den andra kategorin arbetar för att hämma tillväxten av sår som börjar bildas och även främja läkning. Denna kategori av behandlingar kommer att lista antibakteriella egenskaper som hindrar ytterligare infektioner uppstår.
  • Den sista kategorin av OTC behandlingar är förebyggande till sin natur och blockerar virusets förmåga att skapa munsår. Dessa behandlingar är rika på antivirala ingredienser såsom zink, fenol, garvsyra och lysin.
 3. Naturläkemedel: Flera naturliga eller huskurer har föreslagits vara användbara vid behandling av munsår. En Föreslagen åtgärd är att tillämpa is till det drabbade området för ett par minuter flera gånger varje dag. Fuktgivande det drabbade området med aloe vera kan mjukna sårskorpor gör dem mindre känsliga för sprickbildning och blödning. En varm kompress gjord av en tepåse ofta lugnande att munsår drabbade när de används 30 minuter per dag. Det är också lämpligt att äta en kost rik på frukt och grönsaker eftersom de innehåller viktiga vitaminer, järn och zink, som är viktiga byggstenar för ett friskt immunsystem.

De benägna att munsår kan finna att undvika exponering för UV-strålar och minska stress är till hjälp för att förebygga utbrott. Det virus som orsakar munsår är smittsam och det finns flera viktiga steg som kan vidtas för att kontrollera spridningen av viruset.

 • Motion rätt teknik handtvätt.
 • Dela inte personliga hygienartiklar.
 • Undvik direkt hud-mot-hudkontakt av det drabbade området eller saliv med andra.
 • Slutligen, undvika att plocka på sår som detta skapar inte bara en öppen miljö för bakteriell infektion, men också ett sätt att överföra viruset till andra delar av kroppen, inklusive ögon, näsa, haka, och fingrar.

Eventuella frågor om den exakta innebörden av ditt lesionen är bäst besvaras av din primära vårdgivare.