E2h

Hur att läsa och förstå resultat blodprov från medicinska labs

När du får blod arbete

När du får blod arbete, bör du alltid försöka att få en kopia av lab resultat. Visst, det är bara det första steget. Du måste också veta hur man ska läsa och förstå dessa resultat. Här är några tips som hjälper dig att tolka dina resultat.

Hur att läsa och förstå resultat blodprov från medicinska labs. Få en kopia av din lab test.
Hur att läsa och förstå resultat blodprov från medicinska labs. Få en kopia av din lab test.

 1. Få en kopia av din lab test. Om du har genomgått blodprov, och läkaren eller sjukhus inte kan erbjuda dig en kopia på ditt test, begära en. Om du hade blod arbete, och leva i Europa, är det din rätt att få kopior av dessa tester från läkare eller medicinska laboratorier som administrerade dem. Den lag som gör att du kan be om och få kopior av dina patientjournaler är en del av Health Insurance Bärbarhet och Accountability Act (HIPAA) Sekretess och säkerhetsregler. När du begär kopior av dina resultat blodprov, säger lagen att den vårdinrättning har 30 dagar att få dina papper till dig. Tänk på att vissa anläggningar kan be dig att underteckna ett medgivande formulär innan du släpper testen till dig.

  Nu när du har kopior av dina blodprover är, är det viktigt att spara dem. Om du någonsin byta läkare och medicinska journaler har inte överförts ännu, eller du vill ha en second opinion på ett medicinskt tillstånd, kan detta pappersarbete vara till hjälp för den nya läkaren. Plus, som ni vet, är Internet ett bra ställe att få svar på dina medicinska frågor. Du kanske vill dela dina resultat på ett medicinskt forum för att få läkare "eller patienternas åsikter.

 2. Lär dig att läsa resultat blodprov. De flesta medicinska laboratorier kommer att innehålla resultatet, referensintervall och normalvärden bredvid titeln på blodprov på ditt lab resultat. Jämför resultatet kolumnen till referensområdet. Genom att göra detta, kan du avgöra om ditt testresultat är lägre eller högre än normalt. Om ditt resultat ligger utanför de normala värdena, kommer anläggningen flaggar brukar resultaten genom att markera dem eller stat "onormal" på din rapport. Rapporten kommer också att ha en onormal kolumn som anger resultaten med ett L eller H (dvs lågt eller högt respektive).

  Tro inte att du är i klart bara för att dina resultat faller inom det normala intervallet. Beroende på testet, är det mycket möjligt att du kan vara på gränsen av det normala och för hög eller för låg. Om så är fallet, bör du ändå vara noga övervakas. Om du hade blod arbete för att testa sjukdomar relaterade till hormonnivåer eller diabetes och du är på gränsen till att vara onormal, bör du fortsätta att hålla kontakt med din läkare för att säkerställa att sjukdomen inte förvärras. Förstå blod testresultat kan inte bara hjälpa dig att identifiera om du har några sjukdomar, men du kan också lära sig att förhindra andra från att uppstå.

 3. Använd webben för att hjälpa. Naturligtvis, det första du kommer troligen tur att få hjälp med att läsa resultat blodprov är din läkare. Om du vill ha ytterligare information, eller väntar på att höra tillbaka från din läkare, varför inte söka på Internet under tiden? För att hjälpa dig hitta värdefull och användbar information, sök med namnet på blodprov. Genom att söka efter det specifika testet, bör du kunna hitta användbar information om vad de låga och höga värden betyder för det testet.

  När du får blod arbete. Lär dig att läsa resultat blodprov.
  När du får blod arbete. Lär dig att läsa resultat blodprov.

  Naturligtvis har du fortfarande att vara noga med att bara kolla ansedda medicinska webbplatser och alltid fråga din läkare innan du ändrar något som kan påverka din hälsa. Vissa kanske tycker att du är själv behandla sjukdomen med följande information från Internet, men i verkligheten är du bara forska krämpa så att du kan bättre förstå situationen. Läkare ofta bara har tillräckligt med tid att behandla dig och kan inte alltid diskutera din sjukdom i detalj. Om du, liksom många patienter vill veta om din sjukdom, kan Internet vara din bästa alternativet.

 4. Var inte rädd för att begära ett test. Om du har en känsla av att du behöver en viss blodprov gjort, fråga din läkare. Ju mer kunnig du är desto bättre blir du. Om du misstänker att något är fel, berätta för din läkare om din oro och varför ett blodprov kan behövas. Din läkare är en professionell, men hon är inte kunna se dig varje dag och kan inte vara medveten om dina symtom inte du berätta för henne.

  Det är där Internet forskning kan vara till hjälp. Du kanske kan föreslå några symtom till din läkare och vilka sjukdomar du tror att de kan representera. Förhoppningsvis läkaren är öppen att höra dina synpunkter. Om inte, kanske du vill överväga att få en second opinion i frågan. Du ska alltid känna som om du har något att säga i din hälsa och behandling.

En av de bästa diagnostiska verktyg där ute är blodprov

En av de bästa diagnostiska verktyg där ute är blodprov. Det är viktigt att faktiskt få ett blodprov gjort, och lika viktigt att veta hur man läser labbresultat. Om du och din läkare har möjlighet att läsa resultatet, kan du hjälpa läkaren avgöra sjukdom och behandla frågan.