E2h

Hur att lindra och förebygga stel pinky och fingrar ring, vänster eller höger

Känns din pinky numb

Känns din pinky numb? Har utöka domningar i ringfingret och dina armar? Var försiktig med dessa tecken eftersom dessa betyder nervskada längs ulnar nerven. Domningar i din pinky och ringfinger, antingen höger hand, vänster hand eller båda händerna, kan innebära att din ulnar nerv bli instängd. Detta är kliniskt kallas ulnar nerv entrapment.

Hur att lindra och förebygga stel pinky och fingrar ring, vänster eller höger. Ulnar nerven kan inneslutas på grund av fel arbetsställning.
Hur att lindra och förebygga stel pinky och fingrar ring, vänster eller höger. Ulnar nerven kan inneslutas på grund av fel arbetsställning.

  • Ulnar nerven kan inneslutas på grund av fel arbetsställning. Om du har för vana att vila hakan på handen medan du arbetar på en dator, kör du risken att fånga den nerv som löper längs armbågen. Den första uppkomsten av smärta eller domningar kan kännas på natten och framsteg genom dagen.
  • Det är viktigt att erkänna domningar och arbetet på att eliminera de vanor som orsakar dem. Du skulle behöva korrekt identifiera orsaken till domningar i din ulnar nerven. Om du ständigt böja armbågarna när du använder datorn måste du medvetet vila armbågen platt på ytan. Om du har för vana att vila armbågen i fönstret under körning, kan båda händerna vila på ratten för att förhindra långvarig viktbelastning på armbågen. Om du inte känner för att vila händerna på ratten, placera din hand på benet istället.
  • En annan viktig vana att tänka är att böja armbågarna medan du sover. Om du sover med någon, be honom att följa din position medan du sover. Detta gör att du kan avsluta orsaken till domningar i fingrarna. Försök att sova med armbågarna rakt. Om du inte kan kontrollera dina armar från vikning, bära en stram långärmad tröja för att förhindra detta, alternativt kan du använda ett bindemedel för att hindra omedvetna vikning.
  • För mer allvarliga fall av ulnar nervskador, måste du rådgöra med en kiropraktor, arbetsterapeut eller en neurolog. Om smärta och domningar stoppar dina dagliga aktiviteter, överväga att göra ett möte med de yrkesverksamma för att ge omedelbar vård.
  • Regelbunden motion riktad till området kan också hjälpa till att lindra smärta och domningar. Öva dessa steg: utöka dina armar framför dig, göra en rät vinkel mellan din kropp och din arm. Böj handleden så att handflatan är vänd framåt. Nästa steg som du behöver göra är att böja underarmen mot överarmen, liknande böja dina biceps. Stoppa halvvägs för att göra en rätt graders vinkel. Den handflatan bör nu vänd mot dig. Upprepa 5-6 gånger. Gör detta för båda armarna regelbundet. Detta kommer att bidra till att lindra domningar i fingrarna.
  • En annan övning att prova är att utvidga dina armar, med fingrar böjda för att göra en knytnäve, på dina sidor. Vrider handleden så att din knytnäve gör en cirkelrörelse. Håll armarna rakt medan du böjer handleden när du roterar din knytnäve. Upprepa i ungefär fem varv för en komplett uppsättning. Gör denna övning 3-4 gånger under dagen.


Observera för ungefär en vecka och utvärdera om domningar kan fortfarande kännas. Om den gör det, då överväga att besöka din läkare.