E2h

Hur att lindra ömma benmuskler

Oavsett om det är för promenader löpning

Oavsett om det är för promenader löpning, jogging eller gör knäböj och sparkar, använder du dina benmuskler dag. När du arbetar dina ben ut en hel del, kommer det att komma en punkt när du har ömma muskler. Det kan vara ganska svårt att flytta runt när du har träningsvärk, men med lite tålamod och vissa TLC, kommer det snart att gå över.

Här är några sätt att lindra ömma benmuskler.

  • Vila lite. När musklerna känns trött och öm, hoppa över en dag och låta kroppen vila. Under träningen, ge dig själv tid att ta pauser så att du kan låta mjölksyran bygga upp försvinna. Det är inte tillrådligt att träna så hårt på en daglig basis för att du riskerar muskel slitage och även överanvändning. Lyssna på kroppens signaler och ta en paus när du behöver vila.
  • Sträck ut. För att lindra värkande muskler, sträcka ut det. Det är också viktigt att du sträcker ordentligt efter att du har värmt upp dina muskler i början av ett träningsprogram. När du är klar tränar, ge dina muskler en bra sträcka. Detta kommer att hjälpa till att hålla dina muskler lös och smidig och förebygga ytterligare skador.
  • Höj benen. På fötterna hela dagen? Ge dina ben och värkande fötter en paus. När du kommer hem, lyfta benen så att den är högre än ditt hjärta. Detta kommer att göra det möjligt att blod som har samman på dina ben och fötter för att korrekt cirkulerar tillbaka. Vila benen på en förhöjd nivå kan också ge dig en känsla av välbefinnande. Du kanske även vill blunda och låta hela kroppen slappna av.
  • Blötlägg i ett varmt bad. Efter en hård dag är det skönt att komma in i en badtunna och låt det varma vattnet gör sitt trick. Om du har en jacuzzi hemma, gå vidare och dra i 20 minuter och låt massage av vattentrycket hjälpa slappna av dina ömma benmuskler. Om du bara har ett badkar, gå vidare och sätta en kopp Epsom salt i badvattnet. Detta kommer säkert att hjälpa lugna dig ömma muskler.
  • Använd en varm liniment. När benen känner dig trött, massera lite liniment olja på den. Uppvärmningen verkan av oljan kommer att hjälpa lugna dina muskler och lindra smärta och obehag.
  • Få massage. Skona tid och få en helkroppsmassage. Detta kommer att hjälpa slappna inte bara benmusklerna, men hela kroppen också. Be om ett svenskt massage av en djup vävnad eller sport massage för att verkligen få knutar och värk av dina muskler.
  • Ta en anti inflammatorisk piller. När du bara inte kan ta obehag längre, ta en snabb smärtstillande. Dock varnas att långvarig användning av anti inflammatorisk medicin och andra smärtstillande kan skada levern så använd bara när det behövs.


Hur att lindra ömma benmuskler. Blötlägg i ett varmt bad.
Hur att lindra ömma benmuskler. Blötlägg i ett varmt bad.

För att förhindra att få ömma muskler i framtiden se till att vidta lämpliga vilodagar mellan tunga träningspass dagar. Konstant användning av samma muskelgrupper kan leda till skador och nedsatt prestanda. Vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du tränar och se till att korrekt värma upp dina muskler och ge det en bra sträcka före och efter och intensiva träning regim.