E2h

Hur att träna god tandhygien

Hålla dina pärlvita tänder intakta

God tandhygien är mycket viktigt eftersom vår mun är porten till vår kropp. Vi är vad vi äter. En ohälsosam mun innebär att alla infekterade skräp och bakterier i och kring tänderna in vår kropp medan tuggar mat. Detta skräp orsakar då sjukdomar i mag-, hjärt-och reproduktiva system i kroppen.

Hur att träna god tandhygien. När du vill starta munhygien.
Hur att träna god tandhygien. När du vill starta munhygien.

Munhålan består av tänderna, tandköttet, den orala slemhinnan och tungan. Vi måste rengöra dem alla att ha bra munhälsa.

 1. När du vill starta munhygien:
  • Spädbarn: Den munhygien bör utgå från den dag barnet är fött. De vanligaste problemen med muntorsk, barnsjukdomar blues, baby karies flaska, gråtande barn och diarré beror på eftersatt munhygien av barn. Eftersom spädbarn inte har en spottande reflex och tenderar att svälja vätskor, bör de ges en sked rent varmt vatten efter fodret (helst amma barnet). En ren fuktig tunt tyg skall fästas kring pekfingret för att rengöra tuggummi kuddar, inre kinder, läppar och tunga. Använd aldrig bomull (dess fibrer kan irritera) och använd aldrig nylon eftersom det kan orsaka skador på anbudet slemhinnan i munhålan. Borsta bör börja när den första tanden bryter. En liten bebis borste, utan tandkräm (spädbarn sväljer pasta) bör användas av moderbolaget för att rengöra tanden. Att skölja, bara ge en sked vatten till barnet att svälja. Och se till att den sista matningen bör följas av vatten. Undvik flaska flöden under natten som den söta mjölk resterna leder till karies (hål) kallas nappflaska karies.
  • Småbarn och äldre: Låt aldrig barn att borsta sig själva som de inte har den nödvändiga fingerfärdighet och använda penseln som en leksak, nedsmutsning den och infektera sig med det igen. Det är en av orsakerna till diarré i vissa länder. Borsta tänderna på barnet två gånger dagligen tills han eller hon fyller fem. Den tandkräm ska vara fluor-fri som barnen sväljer pastan och kan få fluor biverkningar efter långvarig användning. Mängden pasta bör ärtstora.
  • Skolan går barn: De bör ges lämplig tandborste utbildning av tandvårdspersonal. De kan säkert använda fluor tandkräm som spotta reflex är fullt utvecklad nu.
  • Barn med hängslen: De bör använda särskilda ortodontiska borstar för att rengöra tänderna som karies och tandlossning är vanliga på grund av felaktig borstning.
  • Barn och personer med särskilda behov: Eftersom de saknar fingerfärdighet eller inte intelligenta nog att ta hand om sig själva, bör föräldrarna eller vårdgivare rengöra tänderna med manuella eller motoriserade tandborstar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas patienter immuno-suppressant läkemedel, diabetiker, patienter hjärta och mentalt utmanade patienter på lång sikt mediciner.
 2. Den roll som kost i god munhygien: Felaktig kost är den största orsaken till karies hos barn och vuxna. Gör det till en vana att ta en balanserad kost varje dag. Kost rik på socker och kolhydrater bör tas till ett minimum. Inkludera fibrer livsmedel (som sallader), planteras krispigt (som morot, rädisa, gurka mm) och frukt medan småätande, eftersom de fungerar som naturliga rengöringsmedel (ta bort plack) och har också gott om vitaminer och mineraler i dem. Och peridontium stärker även detta äta motion, vilket leder till starka tänder. Mjölk och mjölkprodukter som yoghurt och ost bör tas 2 TO3 gånger de växande barnen och särskilt kvinnor som kalcium i dem är bra för tänder och ben. Mumsa okokt ost kan skydda tänderna mot karies, och yoghurt håller de muntliga floran friska.
 3. Vätskor: De bör innehålla mer vatten och mindre av drycker som cola-drycker och fruktjuicer eftersom dessa är höga i sura innehåll och demineralize kalcium i tänderna leder till karies och överkänsliga tänder. Vatten fungerar som en naturlig cleanser och buffert.
 4. Verktyg för att rengöra tänderna: De olika verktyg som används globalt är: Tandborstar, naturläkemedel tugga pinnar och dentala pulver. Alla har sina fördelar och bör ges vederbörlig hänsyn. De andra verktyg är tandtråd, städare tunga och munvatten.
  • Herbal tugga pinnar som Azadirachta Indica (Neem, indisk lila, margosa Träd), Acacia arabica / Acacia nilotica (Babool, Kikar, indisk tuggummi träd) är att föredra men många fler växtbaserade motsvarande måste användas över hela världen.

   Hålla dina pärlvita tänder intakta. Den roll som kost i god munhygien.
   Hålla dina pärlvita tänder intakta. Den roll som kost i god munhygien.

   Fördelarna med tugga pinnar: Utövande av peridontium, antibakteriella effekten av Neem, sammandragande effekt Acacia (stoppar blödning i tandköttet), lättillgänglighet och utan kostnad för de fattiga. Saften av tuggas minne används som munvatten. Tandkräm kan läggas på tugga pinne där tandborstar inte är prisvärd.

  • Dental pulver: Dessa används för att rengöra tänderna med fingrarna eller tandborstar. De är billiga och därmed prisvärd.
  • Tandborstar: Dessa är manuell eller motoriserad. Att föredra tandborste är liten, super mjuk eller mjuk, kantig med flexibel huvud att gå runt den sista tanden under borstning. Håll borsten i ett torrt ställe. Kasta borsten när borsten börjar nötning och aldrig dela borsten. Borstar ska förvaras separat som bakterier älskar att hoppa från en borste till en annan.
 5. Tandkräm och munvatten: Pastor kan vara fluorid eller fluorid-fri och läkemedel. Fluor-fria tandkräm inte rekommenderas i endemiska fluorid områden. Fluor stärker emaljen mot surt angrepp men överdriven fluor mottles tänderna och orsakar skelettfluoros (en försvagande sjukdom). Medicinska pastor bör användas endast på recept. Skölj inte eller skölj lätt en gång när du använder fluortandkräm så att fluor blir dags att fästa emaljen (WHO: s riktlinjer). Munvatten består huvudsakligen av klorhexidin. Läs instruktionerna före användning och följa dem strikt som intag av klorhexidin är en medicinsk nödsituation och behöver magen tvätt som behandling. Håll dem borta från barn och äldre som behöver hjälp i vården. Använd dem för ett par veckor bara som de munvatten tenderar att ändra floran i munnen, vilket leder till biverkningar. Skölj med klorhexidin bör vara en halvtimme efter tandborstning, eftersom det kan reagera med pastan. Svälj inte saliven, äta eller dricka under 20 minuter efter sköljning med klorhexidin.
 6. Tandtråd: Det används för inter-tandrengöring. Använd endast vaxade trådar. Tandtråd innan du borstar på natten. Tvinga inte tandtråden mellan tänderna. Använd gummi tips om handtaget på borsten för breda inter-dentala utrymmen. Använd inte stift, stavar eller tand-plockar eftersom dessa kan skada tandköttet och infektera dem med dolda bakterier.
 7. Tongue rengöringsmedel: Använd tandborste som din dammsugare. Metall eller plast rengöringsmedel kan orsaka skador på tungan.
 8. Metod för att borsta: Borsta tänderna rätt två gånger om dagen. Natt borstning är viktigt eftersom matrester i tänderna och plack tenderar att ruttna tänderna. Placera borsten vid sidan av tänderna på en 45 graders vinkel. Använd korta svepande drag i en cirkulär rörelse från tandköttskanten mot kanten av tänderna, rengöring av tänderna och massera tandköttet. Rengöra insidan av tänderna och tuggytor tänderna samt. Borsta två till tre minuter med anbud omsorg. Övernitiska borstning kan skada tandköttet och skava på emalj av tänderna.
 9. Dental check-up: Få tandvård kolla upp regelbundet. Och få dina tänder servad två gånger om året. Denna praxis kommer att hjälpa upptäcka eventuella karies eller tandlossning. Om det finns karies i tänderna eller tandlossning, få behandling så tidigt som möjligt.

Kom ihåg att tänder är lika viktigt som de andra organ i kroppen. Ta hand om dem, de kommer att lysa lyckligt som pärlor i munnen utlåning skönhet och nåd och fungerar som dedikerade tugga maskiner hela ditt liv.