E2h

Hur att undvika misstag att mäta högt blodtryck

Blodtrycksmätare används för att bestämma det tryck som blodet utövar på kärlväggarna. Det låter dig veta om du lider av lågt eller högt blodtryck. Med högt blodtryck kan leda till skadade blodkärl. Detta kan leda till en hjärtattack, stroke eller njursjukdom. Lågt blodtryck orsakar yrsel hos vissa individer.

Blodtrycksvärden består av systoliskt (högre) och diastoliska (lägre) nummer. Normalt blodtryck är när ditt systoliska antalet är lägre än 130 medan det diastoliska nummer är mindre än 85. Du har högt blodtryck när behandlingen är 140 över 90. Det finns inga symptom på högt blodtryck. Om det finns symptom, är dessa symptom ofta associerade med andra sjukdomar eller medicinska tillstånd. Det är därför det kallas ofta den tysta mördaren.

Hur att undvika misstag att mäta högt blodtryck. Kontrollera blodtrycksmätaren.
Hur att undvika misstag att mäta högt blodtryck. Kontrollera blodtrycksmätaren.

Felaktiga avläsningar kan göra skada på en persons hälsa. Misstag att mäta högt blodtryck eller lågt blodtryck bör undvikas till varje pris.

  • Kontrollera blodtrycksmätaren. Se till att blodtrycksmanschetten är i gott skick och kan låsas på plats. Manschetten ska blåsa när man pumpar luft i den. Mätaren ska fungera. Kontrollera om batterierna är fortfarande okej och har inte läckt ut. Om du väljer att använda den manuella typen av blodtrycksmätare, kontrollera om stetoskopet fungerar. Stetoskopet plattan ska vara rena.
  • Sitt ner vid ett bord där du kan bekvämt vila armen på. Din arm bör varken vara för lågt eller för högt. Det bör vara på samma höjd som ditt hjärta. Ryggen bör stödjas av ett ryggstöd. Båda fötterna är på golvet.
  • Koppla av. Ta djupa andetag och lugna dig. Förvara inte på att flytta och undvika att prata. När du är nervös, upphetsad, upprörd, obekväm eller orolig, kan detta orsaka ditt blodtryck att stiga. Ta bara din blodtrycksmätning när din andning har lagt sig och du är i ett lugnt läge.
  • Använd rätt manschetten storlek och sätt in den manschetten ordentligt. Se till att du har en som är korrekt passar din arm. Manschetten ska placeras i överarmen omkring en tum från armbågen. Se till att dina kläder inte kommer i mellan armen och manschetten. Tätt stänga manschetten. Blodtrycksmanschetter kommer med en kardborre som ett sätt att stänga manschetten.
  • Ta blodtrycksmätningen två gånger. Skriv ner detta i en liten anteckningsbok så att du har ett rekord. Om du tror att blodtryck behandlingen är fel, ta en andra efter 2 minuter eller mer.

Obs: Att få en avläsning i hemmet kan ge en mer korrekt bild av din faktiska blodtryck. Ibland kan blodtrycksvärden på sjukhuset eller läkarmottagningen vara högre eftersom det finns ett antal faktorer som kan påverka ditt blodtryck och utanför. För en sak, patienter är oftast oroliga när de går ser sina läkare. Dessutom kan utomhustemperaturen är för hög, kan det ha varit tröttsamt att gå till läkarmottagningen, eller du är upprörd från den långa väntan. Dessa kan alla få ditt blodtryck att skjuta upp.

Öva dessa tips för att undvika misstag i blodtrycksmätningar

Öva dessa tips för att undvika misstag i blodtrycksmätningar. Detta gör att du och din läkare kommer alltid att ha en korrekt bild av ditt blodtryck. Kontakta din läkare omedelbart om du blodtrycksvärden är inte normalt att få omedelbar rådgivning och vård.