E2h

Hur bli av förstoppning: behandling av förstoppning

Få förstoppning lättnad med dessa tips

Ofta är det de enkla sakerna i livet som gör skillnaden mellan en bra dag och en inte-så-stor en. Oförmågan att ha en bra avföring kan orsaka inte bara frustration, men också betydande obehag och håglöshet.

Hur bli av förstoppning: behandling av förstoppning. Om du känner behovet att bajsa, vänta inte för en mer bekväm tid.
Hur bli av förstoppning: behandling av förstoppning. Om du känner behovet att bajsa, vänta inte för en mer bekväm tid.

Hur kan du säga om du verkligen förstoppad? Det är sant att din tarm mönster skiljer sig från någon annans. Allas tarm marscherar till takten av en annan trummis. Du kanske normalt bajs en gång om dagen, medan någon annans typiskt mönster är tre gånger varje dag. Din granne? Kanske tre eller fyra gånger per vecka, toppar. Och om ni alla har konsekventa, solida tarmrörelser som inte är svåra att passera, är ingen av er förstoppad. Bara du vet den normala frekvensen av tarmrörelserna.

Få förstoppning lättnad med dessa tips. Schemalägg ett besök hos läkaren.
Få förstoppning lättnad med dessa tips. Schemalägg ett besök hos läkaren.

Men bajsa inte bör vara ett konstant problem för dig. Om du befinner dig kämpar för att passera avföring, känner som du är nedtyngd av behovet att uträtta sina behov, eller har färre än tre kompakta, svåra tarmrörelser i en vecka, är du troligen förstoppad och måste söka lättnad. Här är några sätt att lindra förstoppning.

 1. Drick mer vatten. Uttorkning är en av de vanligaste orsakerna till förstoppning. Om du är förstoppad, dricka mer vatten och färre vätskor som slutligen torka dig - som alkohol, kaffe och te. Detta kan ge stor lättnad.
 2. Ät mer fibrer. Detta är en av de bästa lösningar. När du dricker mer vatten, tillsätt en större mängd fiber till din kost. Brist på fiber kan definitivt orsaka problem, och många av oss inte äter tillräckligt av det. Men se till att du öka ditt vattenintag om du ökar fiber konsumtion. Även om det är en bra behandling för förstoppning, äta mer fibrer medan uttorkad kan förvärra problemet.
 3. Få lite mer motion. Regelbunden motion är en del av det förebyggande bilden också. I samband med ökad vattenintag och fiber konsumtion, kan motion hjälpa dig att lära dig att bli av med förstoppning och hindra den från att återvända.
 4. Om du känner behovet att bajsa, vänta inte för en mer bekväm tid. Vissa människor tycker inte om att bajsa på jobbet. (I själva verket, ingen som gillar att göra det!) Men ju längre du väntar med att gå på toaletten, desto fler lämnar fukt avföring inuti kroppen, lämnar det allt uttorkat och svårare att passera. Långt bättre att svälja din blygsamhet än att bli förstoppad.
 5. Schemalägg ett besök hos läkaren. Du kan behöva få medicinsk behandling. Om dessa justeringar i din kost och livsstil inte lindra problemet, eller bara göra en liten effekt, så boka en tid med din läkare för en fullständig utvärdering. Fråga honom hur man bli av med förstoppning. En läkare kan avgöra om receptbelagda läkemedel är att skylla, eller om det finns en fysiologisk eller underliggande sjukdom ansvarig.
  • Läkemedel. Antidepressiva medel, läkemedel för behandling av Parkinsons sjukdom, och även en del blod mediciner tryck kan orsaka förstoppning hos användaren. Men även överanvändning av laxermedel, counter-intuitivt, kan leda till problem.
  • Bakomliggande tillstånd. Merparten av tiden, kan en person lindra förstoppning genom att göra dem enkla kost och justeringar livsstil som beskrivs ovan. Men ibland en underliggande sjukdom är ansvarig. Avfall materien rör sig genom våra tarmar och ut ur våra ändtarmen genom en process av muskelsammandragningar som vi är sällan medvetna om (och tack och lov så). Men ibland dessa muskler beter sig inte på det sätt de borde, om du lider av vad som kallas bäckenbotten dysfunktion, dina muskelsammandragningar är inte riktigt i synk, orsakar förstoppning.
  • Impaction. Om du har varit förstoppad smärtsamt under en längre tid, är det möjligt att du har utvecklat en impaktion av avföring som är för tufft för dig att passera på egen hand. I dessa fall är det ganska viktigt att du kontakta läkare för att ta bort impaktion.

Nu vet du hur man behandlar förstoppning. Det är ett mycket vanligt problem, och vanligtvis en inom vår förmåga att lindra och förhindra genom att ändra vår kost och livsstil. Endast mycket sällan gör förstoppning visar att ett allvarligt medicinskt problem såsom cancer. Prova enkla korrigeringar först och, om du hittar någon lättnad, boka en tid med en läkare.