E2h

Hur du ändrar din kost om du har hypoglykemi

Hypoglykemi är ett tillstånd där kroppen har för lite blodsocker

Hypoglykemi är ett tillstånd där kroppen har för lite blodsocker. Detta är ofta en negativ bieffekt av att ta insulin. Diabetiker som behöver kontrollera sitt blodsocker tar vanligtvis antingen insulin skott eller piller som kan påskynda absorptionen av glukos från blodet. Effekten är att du kanske har för lite av det när du behöver det.

Hur du ändrar din kost om du har hypoglykemi. Ät små och täta måltider.
Hur du ändrar din kost om du har hypoglykemi. Ät små och täta måltider.

Lider av hypoglykemi kommer att uppleva plötslig förlust i energi och kanske gå ut från brist på socker i blodet. Hypoglykemi ofta behandlas genom att ta i glukos piller. Detta är dock oftast ses som en tillfällig åtgärd. De som vill långsiktiga lösningar kommer vanligtvis att ändra kostvanor.

Kom ihåg att kontrollera med din läkare, som kan ge dig råd om huruvida en förändring i kost hjälper ditt tillstånd. Be en nutritionist som hjälper dig att formulera en plan för dina dagliga måltider, eftersom du kan ha för att säkerställa korrekt kalori räknas per dag.

  • Ät frukost. Sant nog, det är den viktigaste måltiden på dagen. Under natten, tillbringar du ca åtta timmar utan mat, och din kropp skulle ha förbrukat de näringsämnen du tog in från kvällsmaten. Ditt blodsocker under morgnar kommer naturligtvis att vara låg eftersom din kropp är i huvudsak i en snabb när du sover.
  • Ät små och täta måltider. Medan de flesta människor kommer att gå förbi med tre måltider om dagen, frukost, lunch och middag, det kommer helt enkelt inte att fungera för diabetiker eller någon som ofta drabbas hypoglykemi. Istället för att äta en stor frukost, lunch och middag kan du äta istället dessa i mindre portioner. Däremellan bör du mellanmål på hälsosam mat som frukt, sallader, spannmål och liknande. Sedan har ett litet mellanmål precis innan du går till sängs, så du behöver inte gå till sängs hungriga. En idealisk mellanmål bör innehålla cirka 200 till 300 kalorier, och så borde dina måltider.
  • Se till att din kost har tillräckligt kompletta proteiner. Livsmedel som kommer att tillfredsställa detta krav kommer att omfatta magert kött, äggvita, kyckling och lättmjölk.
  • Undvik mat som är rika på enkla kolhydrater, såsom sött spannmål, socker och honung. Istället, gå för livsmedel som är rika på komplexa kolhydrater. Dessa inkluderar frukt och grönsaker.
  • Satsa på fiberrika livsmedel som havregryn. Fiber hjälper till att hålla kroppens ämnesomsättning i balans. Det hjälper också reglera blodsockret.
  • Försök att undvika koffein. Om du är en kaffe eller te dricker, gå för koffeinfritt varianter.
  • Undvik vitt socker och vitt mjöl. Istället, välja alternativ som brunt socker och livsmedel som består av hela vetemjöl.
  • Undvika eller minimera ditt intag av alkoholhaltiga drycker. Alkohol gör att kroppen har svårt att reglera sina blodsockernivåer.


Din hälsa bör vara din högsta prioritet

Din hälsa bör vara din högsta prioritet. Om du upplever symtom på hypoglykemi, skulle din bästa insats vara att kontrollera med din läkare om hur du hanterar ditt tillstånd. Detta kan göras genom medicinering och genom livsstilsförändringar. Ändra din kost bör vara enkel nog, men du måste ha disciplin för att upprätthålla en kost som hjälper hantera hypoglykemi.