E2h

Hur du ändrar din menstruationscykel

Du kanske vill ändra din menstruationscykel av olika anledningar

Du kanske vill ändra din menstruationscykel av olika anledningar. För en, kan vissa händelser eller tillfällen vara viktigt nog att du inte vill mensen att sammanfalla med dem. Andra kan du vara orolig att bli gravid, och ändra din menscykel kan kraftigt påverka det.

Hur du ändrar din menstruationscykel. Innan du tar i alla piller eller droger.
Hur du ändrar din menstruationscykel. Innan du tar i alla piller eller droger.

P-piller är ett sätt på vilket du kan ändra din menscykel och reglera menstruationen. Orala preventivmedel ger olika nivåer av hormoner i kroppen, och så din vanliga menstruationscykeln kan störas.

  • Innan du tar i alla piller eller droger, rådgöra med din läkare. Besök din gynekolog för att fråga om p-piller. Du behöver först genomgå en undersökning av din OB GYN, för att avgöra om du är frisk nog, och att du inte har någon underliggande sjukdom som kan hindra ta piller.
  • Efter din läkare kontrollerar dig, kommer hon ordinera då piller som du kan ta för preventivmedel.
  • Köp de föreskrivna piller och vara noga med att läsa läkarens anvisningar. Dessa är oftast tas en gång om dagen, även om du kanske har en annan tidsplan.
  • Normalt kommer du att ta p-piller under vissa dagar. Då måste du byta till placebo piller under en tid. Under denna tid kommer du att ha mens.
  • Du kan börja ta p-piller igen, som ordinerats av din läkare. Under din andra månad ta p-piller, ta piller under veckan du normalt skulle ha mens. Under denna tid kommer du inte din tid.
  • Se upp för blödning eller spotting. P-piller har ibland biverkningar som kommer att inkludera blödning, spotting, huvudvärk och liknande. Dessa är i huvudsak konstgjorda hormoner förs in i kroppen, och kan därför orsaka din naturliga hormonnivåer blir oberäkneligt i början. Du kan ge den ett par månader av testning, eftersom detta är oftast den tidpunkt då kroppen anpassar sig till hormonbehandling.
  • P-piller är inte garanterade att helt stoppa din menstruation. Dessutom är dessa bara ett sätt på vilket du kan ändra eller kontrollera din menstruation. Gör kontrollera med din läkare om dina andra alternativ för detta.


Din menscykel är en funktion av en massa saker

Din menscykel är en funktion av en massa saker. För en, finns det biologiska orsaken bakom det. Slemhinnan i livmodern oftast blir förnyas vart 28 dagar, och så den gamla fodret skall utvisas under den tiden. Det finns dock andra faktorer som påverkar till menstruation. Till exempel intensiv fysisk aktivitet, till exempel vilka idrottare regelbundet genomgår-kommer ibland stoppa din menstruationscykel. I vissa fall kommer att vara nära en annan kvinna (t.ex. en familjemedlem, rumskompis eller vän) har mer eller mindre synkroniserade menstruationscykeln.

För bästa resultat

För bästa resultat, gör konsultera din OB GYN eller din husläkare. De kommer att veta bäst om att förskriva p-piller till dig. De kommer också att kunna ge andra råd och förslag på hur du kan ändra din menscykel.