E2h

Hur du använder motion för behandling av multipel skleros

Multipel skleros (MS) är ett tillstånd där kroppens immunsystem orsakar skador på nervsystemet, vilket negativt påverkar hur hjärnan kommunicerar via nerverna till resten av kroppen. Hur symtomen manifesteras beror på skadans omfattning, och i många fall symptomen kunde försvinna så länge några månader, bara för att återkomma senare. Typiska symtom är muskelsvaghet, muskelspasmer, balansproblem, trötthet och kronisk smärta. De med svåra fall av multipel skleros kan förlora förmågan att tala eller gå.

En person som är diagnosen multipel skleros skulle ha nytta av övningar som syftar till att öka den allmänna kondition och muskelstyrka, träning kan också öka patientens emotionella välbefinnande. Här är några av de riktlinjer att komma ihåg för att kunna använda motion för att behandla eller åtminstone att åtgärda vissa symtom på multipel skleros:

  • Ställ en plan med läkare. Det är mycket viktigt att när man planerar ett träningsprogram lämplig för patientens tillstånd, bör utgångspunkten vara ett samråd med läkare. Läkaren skulle kunna bedöma den särskilda situationen för patienten och skulle kunna sätta ihop en samlad livsstil plan som skulle omfatta ett träningsprogram. Vanligtvis kommer läkaren börja med enkla övningar som syftar till att öka muskelstyrkan, och dessa övningar kan intensifieras när patienten visar framsteg.
  • Göra övningar liggande. Det finns många övningar som en MS-patient kan göra även när han ligger ner på sängen. Detta är speciellt användbart för patienter som upplever problem med rörlighet, och de med lindriga symtom kan använda dessa övningar som sin uppvärmning för annan träningsprogram.
När patienten om, kunde han utöva delar av sin kropp med enkla stretching och aeroba rörelser som att höja armarna mot taket och sätta den tillbaka, uppfostra knäna mot bröstet, och höja hans skinkor några inches bort sängen.
Det viktigaste här är att börja med ett fåtal repetitioner och sedan gradvis öka dessa upprepningar som patienten fortskrider.
  • Ha en inställd tid för motion. Kroppen kommer att gynnas om den kan förutse en rutin i muskelstärkande regim. Arbeta med patienten och observera runt vilken tid han verkar mest beredd för att utöva, och försöka hålla sig till denna gång för att utöva dagligen. Naturligtvis bör det också finnas möjligheter att utöva hela dagen (se nummer 4).
  • Leta efter sätt att integrera motion i den dagliga rutinen Detta är lika enkelt som att göra 15 fall av arm rotationer medan patienten sitter,. Gör arm lockar med lätta vikter och även om man tar djupa reglerade andetag för att utöva buken.
  • Låt simning patienten gå. Simning övningar är ett mycket bra alternativ eftersom det gör det möjligt för patienten att utöva utan att alltför stor påfrestning på hans muskler. Det har också den ytterligare fördelen att reglera patientens temperatur, eftersom MS-patienter visar sig lätt besväras av värme.

Hur du använder motion för behandling av multipel skleros. Ställ en plan med läkare.
Hur du använder motion för behandling av multipel skleros. Ställ en plan med läkare.

Det är mycket viktigt att patientens framsteg övervakas och utvärderas för att bedöma om träningsprogram fungerar för honom. Dessa övningar bör också göras i samband med en övergripande hälsosammare livsstil som få tillräckligt med vila, äta en välbalanserad kost, och vara försiktig med för mycket värme. Lycka till, och hoppas att detta hjälpte!