E2h

Hur du använder skärmade katetrar

Skärmade katetrar används för att förhindra skador vid sticker nålar unto en patient och katetern nålen är på väg att tas bort. Dessa IV passager faktiskt utformad för att hjälpa eller underlätta sjuksköterska eller läkare behandla sina patienter med hjälp av intravenös vätska. Detta verktyg ger patienten en mer känslig och mjukare införandet av nålar samt deras avlägsnande. Detta är mycket användbart när det handlar om patienter som ofta behöver IV nålar att införas till dem. Däremot ger denna bekvämlighet inte någon rätt att sätta nålar i patienten. Endast utbildad personal måste sätta dessa skärmade katetrar (liksom andra typer av IV-nålar) endast när de är utbildade. Om du vill veta hur, bara läsa instruktionerna nedan.

Hur du använder skärmade katetrar. Ta bort från förpackningen.
Hur du använder skärmade katetrar. Ta bort från förpackningen.
  • Förbered. Du måste först förbereda patientens området kateterinläggning. Detta förfarande om detta kan faktiskt variera från ett sjukhus till ett annat eller till och med beroende på läkare. Vanligtvis kräver det sterilisering patientens insättningsstället med tvättsprit samt en desinficerad bomullstuss.
  • Ta bort från förpackningen. Få steril kateter paket. Börja ta ut katetern. Titta på kateterns långa område. Rotera den 360 grader. Med detta bör pipan klicka in sin position.
  • Placera katetern. Sakta men säkert flyttar katetern nära venen och se till att det är på låg vinkel. Tråd eller styra din kateter tråd när den rör sig mot venen noggrant. Ett tecken på att det görs på rätt sätt är om patienten inte känner obehag eller smärta form det.
  • Tryck på. När du är säker på att katetern är redan på rätt plats, sätta press med hjälp av fingrarna på kateterns spets. Tryck på kateterns knappen på ovansidan.
  • Ta bort nålen. Återigen sakta men säkert börjar ta bort nålen från din kateter. Sätt medicinsk tejp över införandet området. Titta på katetern. Det ska se ut fast och säkra i sin position. Det bör vara klart helst att patienten måste ha intravenös behandling.

När du har att göra med hälsan hos patienten

När du har att göra med hälsan hos patienten, bör du vara 100% fokuserad när du gör detta. Inte bara kan du skada din patient, du kan också sticka själv med nålen. Dessutom, när nålen har tagits bort, kan du inte återanvända det längre. Försök inte att sätta in den igen och inte ens ta bort det rätt innan din tryck på knappen. Se till att du är utbildade att göra det eftersom ansvaret i medicin kan vara komplicerat. Om du tror att du inte är lugn och avslappnad under ögonblicket, fråga någon annan som är utbildad för att göra det åt dig. Se till att du använder steriliserade katetrar. Du kan kolla in böcker om hur du gör det. Det finns också ett antal webbplatser som ger rutiner om hur man sterilisera katetrar och områden insättning. Ha alltid standard sterilisering material som alkohol och bomull bollar. Om du är intresserad av att ha lager av skärmade katetrar för din läkarutbildningen eller praxis, kan du kolla in vissa webbplatser som erbjuder dem. Dock kan vissa kräver fortfarande ordentlig medicinsk licenser.