E2h

Hur du handskas med nära och kära som förlorar sitt minne

Att handskas med minnesförlust är lika svårt för vårdgivaren som det är för patienten. Att ta hand om nära och kära som förlorar sitt minne och titta på dem så småningom inte ihåg dig och allt du delade tillsammans är helt enkelt smärtsamt.

Hur du handskas med nära och kära som förlorar sitt minne. Prata med din älskade.
Hur du handskas med nära och kära som förlorar sitt minne. Prata med din älskade.

  • Förstå sjukdomen. Även minnesförlust är normalt att åldrande, kan det vara ett resultat av andra villkor därför är det absolut nödvändigt att söka en professionell råd. Det är bara rimligt att förstå dess specifik orsak för att administrera rätt behandling eller vård. Minnesförlust kan vara ett resultat av medicinska tillstånd, såsom Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom, stroke, och vissa typer av sjukdomar. Stress eller trauma, mediciner, och infektioner är också andra orsaker till denna sjukdom. Minnesförlust kan vara helt eller delvis, och det kan antingen vara tillfällig eller permanent. Så snart du upptäcker symptom på minnesförlust och din älskade en är att ha svårt att utföra även de vardagliga uppgifter, söka professionell diagnos. Om det är en effekt av en viss sjukdom, kan den fortfarande återföras så snart som läkemedlet administreras. Om det är ett resultat av åldrande, kan inte botas, men symtomen kan förhindras från att gå framåt.
  • Sök hjälp. Hantera en patient eller närstående som lider av minnesförlust kan vara mycket överväldigande både fysiskt och känslomässigt. Det tar kärlek, engagemang och tålamod. Det kommer att bli mycket svårt, särskilt om du är den enda som sköter din älskade en behov. Så mycket som möjligt, sitta ner med din familj och diskuterar situationen så att du kan alla engagera och bidra med idéer eller alla möjliga hjälp i rätt ta hand om din älskade en. Du kan också söka hjälp från vänner eller andra människor som arbetar med samma situation.
  • Prata med din älskade. Under de tidiga stadierna av minnesförlust, är det viktigt att prata med patienten och låta honom förstå hans tillstånd. Han kan glömma det så småningom, men vad han kommer att berätta som svar bör alltid övervägas när du fattar beslut i framtiden som rör honom. Se till att du kommer att vara där för honom att älska och ta hand om honom även när det är dags att han inte längre kommer att kunna känna igen dig. Ta del av hans speciella önskemål så när är dags att du måste göra alla beslut för honom, du vet vad du ska göra.
  • Tillbringa kvalitetstid tillsammans. Han kanske inte kan komma ihåg något i inte så avlägsen framtid, men du kommer. Hans tillstånd ska inte hindra honom från att göra saker som han älskar, men du måste följa med honom för att garantera hans säkerhet. Uppmuntra honom att utöva för att hålla sin kropp i form eller göra en lista över aktiviteter som du kan göra och njuta tillsammans.


Ge ditt bästa för din älskade en som lider av minnesförlust kommer att få dig att må bra och det är i sig den bästa terapi som en vårdgivare behöver.