E2h

Hur du hittar din puls

Då och då måste du hitta din puls

Då och då måste du hitta din puls. Din puls representerar din hjärtfrekvens och med dessa vitala du mer eller mindre veta om ditt blodtryck är normalt, eller om ditt hjärta slår i vanlig takt. I avsaknad av en blodtrycksmätare eller EKG (elektrokardiogram) för att ta del av ditt hjärta och blodtryck skick, ta din puls är det bästa alternativet. Därför om du vaknar på fel sida av sängen en morgon och känna konstig, yr, svag eller allmänhet inte okej - ta din puls. För allt du vet - det kan tyda på att något är fel med dig.

För att hitta din puls, så här:

Hur du hittar din puls. Bestämma placeringen av större blodkärl.
Hur du hittar din puls. Bestämma placeringen av större blodkärl.

  • Bestämma placeringen av större blodkärl. Dessa är stora blodkärl som pumpar och cirkulerar blod i hela kroppen. Det blir lättare att lokalisera dessa fartyg, om de sträcker sig ut till ytområdet av musklerna. Låt dig inte vilseledas av synliga ådror som skjuter genom huden för om de inte är viktiga blodkärl, kan du inte känner din puls genom dem.
  • Hitta rätt plats för att hitta din puls. De vanligaste regionerna där puls är belägen finns på handleden och vid sidan av halsen. Pulsen på handleden kallas radiell puls medan det på sidan av halsen kallas halspuls. Vanligtvis är det den halspuls som är lättare att hitta än den radiella pulsen på grund av den större blodkärl som är placerad i detta område.
  • Gå långfingret och pekfingret ihop och vik de andra fingrarna i. Använd dessa två fingrar i att känna din puls beat. Anledningen till dessa två fingrar används som mätare är att de har den mest känsliga känslan bland alla de andra fingrarna. Dessutom de andra fingrarna, speciellt tummen typ av slag med sin egen puls också. Därför med tummen du kanske känner två pulser - som kommer från handleden och en annan från tummen, vilket kan vara förvirrande.
  • Placera armen på ett bord så att din handflata är vänd uppåt. Koppla av. Om du precis har avslutat en aktivitet, vila och stå på en stund innan din puls beat.
  • Vila två fingrar (index och mitten) på handleden. Försök att flytta fingrarna runt om du inte har känt någon stryk alls. Pulsen är vanligt förekommande nära den yttre sidan av handleden, som kallas radiell puls.
  • Hitta din halspuls genom att placera mitten och pekfingret på din käke strax under örsnibben. Om du har svårt att känna pulsen på ena sidan, gör det på andra sidan.
  • Peka din puls område med precis rätt mängd tryck. Trycka för mycket kommer att minska blodflödet vilket hindrar dig från att känna din puls.
  • Räkna dina pulsslag per minut med hjälp av din klocka. Om pulsräkning varierar från 60 till 90 per minut, anses det normalt. Lägre eller högre räknas än dessa siffror betyder att du antingen har långsam eller snabb hjärtrytm.

Hitta din puls är ett användbart sätt att veta ditt hjärta tillstånd

Hitta din puls är ett användbart sätt att veta ditt hjärta tillstånd. Men lita inte för mycket på detta förfarande om du har en befintlig hjärt sjukdom. Om du inte är en läkare, försök inte att själv diagnostisera. Endast en läkare kan med rätta deklarera om din puls är inom normalområdet.