E2h

Hur du rensar ditt öga av skräp

Med några främmande material i ögat kan vara störande och farlig

Med några främmande material i ögat kan vara störande och farlig. Det finns några sätt du kan ta bort skräp från dina ögon säkert och effektivt. Den vanligaste typen av främmande föremål som vi kan ha i våra ögon är ögonfransar eller små fläckar av damm. Följ de enkla stegen nedan för att veta hur du kan ta bort dem säkert.

Här är de steg på hur du kan rensa ditt öga av skräp:

  1. Slappna av och andas. Vissa människor tenderar att panik när de känner att de har något i sina ögon. När du känner närvaron av ett främmande föremål i ögat, slappna av och andas så att du kan ta bort skräpet utan nervositet.
  2. Kontrollera ditt öga. I samma ögonblick som du känner att du har något i ögat, gå till en spegel så att du kan se vad som stör den. Dra upp ögonlocket på det drabbade ögat och inspektera din ögongloben. Om du inte ser någonting, dra ner huden under ögat och inspektera den nedre delen av din ögongloben. Det kan finnas en ögonfrans eller någon smuts.
  3. Försök att ta bort skräp. När du granskar dina ögon, kommer du troligen få en lättnad när du flyttar dina ögonlock eller området runt ögonen med fingret. Om du fortfarande har en störande känsla, kanske du vill luta med huvudet nedåt. Detta kan ta bort skräp på ögat. Du kan också använda fingret men det försiktigt så att du inte repar din ögongloben.
  4. Prova några gånger. Det är okej om du inte får skräp första gången. Du kan försöka igen. Du kanske vill stanna en stund om din ögongloben börjar bli röd och irriterad. Låt ditt öga vila innan du börjar försöker igen. Du kan också lägga ögondroppar för ögonen för att lindra irritation och få ögongloben smörjas.
  5. Blinka några gånger. I vissa fall kan du bli av med skräp på dina ögon genom att blinka några gånger. Ögat kommer att ge några naturliga smörjning i form av tårar och dina tårar kan tvätta bort eventuellt skräp som har fastnat inuti ögongloben.

Dessa är stegen på hur man kan rensa ditt öga av skräp

Hur du rensar ditt öga av skräp. Kontrollera ditt öga.
Hur du rensar ditt öga av skräp. Kontrollera ditt öga.

Dessa är stegen på hur man kan rensa ditt öga av skräp. Om du fortfarande inte har gjort sig av med skräp efter försöker stegen ovan kan du behöva söka hjälp från en professionell för att undvika att skada dina ögon. Om ditt öga är irriterad av andra vätskor, måste du rensa dina ögon genom att spola med vatten. Därefter går du till din läkare för att få dina ögon checkat ut.

För att förhindra skräp från att komma in dina ögon

För att förhindra skräp från att komma in dina ögon, kan du bära glasögon eller solglasögon när du går ut och eller bo i en blåsig plats. Ögonlocken och ögonfransar kommer att kunna hålla ut damm och annat skräp, men i vissa fall är de inte tillräckligt. Det kommer att bli bättre om du använder skyddsutrustning över ögonen så att du inte kommer att ha någon skräp tränger in.