E2h

Hur du skyddar dig från att få svininfluensan

Svininfluensa är en sjukdom som orsakas av ett virus som inducerar influensaliknande symtom hos patienten. Det kan vara dödligt i vissa fall, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar, såsom de med en autoimmun sjukdom, äldre och yngre barn. Det är också känt som H1N1-virus.

Men inte panik

Hur du skyddar dig från att få svininfluensan. Tvätta händerna ordentligt.
Hur du skyddar dig från att få svininfluensan. Tvätta händerna ordentligt.

Men inte panik. Du kan skydda dig från att få svininfluensan. Innan du förutsätter att du har svininfluensa, kom ihåg att det enda sättet att avgöra om du har fångat viruset ska testas för det. Under tiden, här är de bästa sätten att skydda sig själv.

  • Tvätta händerna ordentligt. Det bästa sättet att skydda sig från att smittas av svininfluensa är att tvätta händerna. Världshälsoorganisationen har utfärdat riktlinjer om det korrekta sättet att tvätta händerna. Se till att du tvättar minst 20 minuter åt gången. Du bör använda tvål och vatten. Lödder tvålen ordentligt och gnugga under dina naglar, mellan fingrarna och över baksidan av dina händer. Handtvätt är ditt bästa försvar från att få denna och andra typer av virus från andra människor.
  • Använd en antibakteriell handgel. Om du inte har tillgång till tvål och vatten är det näst bästa att använda en hand sanitizer. Du kan köpa en flaska ficka storlek desinfektionsmedel och ta den med dig vart du än går. Använd en generös mängd på händerna innan du äter, efter att skaka hand med någon och när du använder badrummet. Så snart ett handfat med vatten blir tillgänglig, tvätta händerna. Om du inte har handen gel kan du även använda alkohol.
  • Öka din immunitet. Ha en bra immunförsvar är en annan sak du kan göra för att skydda dig från detta virus. Se till att du har en bra och hälsosam kost och du tränar. Ta en bra multivitamin och belastning av upp-vitamin C. Du kanske vill ta andra växtbaserade kosttillskott såsom echinacea att hjälpa till att öka din immunitet. Du kan också prova att dricka grönt te, som har immunitet öka egenskaper. Gör din forskning så att du kan ta reda på de bästa sätten att hjälpa din kropp avvärja av sjukdomar och infektioner naturligt.
  • Undvik att röra händerna och näsa. Täck näsa och mun när du nyser. Undvik också att röra ögonen, mun och näsa för att begränsa införandet av viruset till ditt system. Dessa är de ingångar i kroppen som gör det lättare för viruset att komma in i systemet.
  • Håll dig borta från människor som är i karantän. Om du känner någon som är sjuk med influensa eller svininfluensa, är det bäst att hålla sig borta. Om du inte arbetar i den medicinska professionen, hålla sig borta under tiden. Om du känner någon som har rest till ett annat land där det finns en känd utbrott, undvika att besöka personen till efter den obligatoriska karantän har passerat.
  • Reser inte till platser där det finns ett utbrott. Använd sunt förnuft och undvika högriskområden. Lyssna på nyheterna och hålla sig informerad om resor bulletiner. Om det inte är något viktigt, kanske du vill boka om dina resor och andra resplaner till efter skorstenen säsongen har passerat.
  • Gå till läkare om du upplever influensaliknande symtom. Om du är sjuk och har influensaliknande symtom, gå till din läkare. Få testas om du vill att tryggheten av att veta vad det är du har. Ta din medicin enligt ordination.


Rengör din omgivning med en desinficerande lösning av vatten och blekmedel. Det finns ingen anledning till panik eller överreagera. Några sunt förnuft åtgärder kommer att hålla dig säker och hälsosam.