E2h

Hur du tar bort svullnad i händerna

Händerna och lemmar är delar av kroppen som är benägna att svallning på grund av olika skäl, såsom vattenretention, skada, artrit, samt ett antal andra bakomliggande sjukdomstillstånd. Svullna händer kan vara mycket obehagligt och smärtsamt. Ännu värre är det oftast mycket svårt att arbeta när dina händer är svullna. Här är hur du kan behandla svullna händer.

Hur du tar bort svullnad i händerna. Kallt vatten.
Hur du tar bort svullnad i händerna. Kallt vatten.

Kallt vatten. Den enklaste lösningen är att använda kallt vatten för att kyla ner händerna. Nedkylning händerna förhindrar överskott av blod från att strömma i händerna, som vanligtvis orsakar svullnad, särskilt om den svullna hand orsakas av en skada. Ta en skål som är tillräckligt stor för att du ska placera din hela handen i, inklusive handlederna. Tillsätt vatten och isbitar och dränka dina händer runt tio minuter, eller så länge du kan motstå kylan. Upprepa detta med fem minuters mellanrum i ungefär en timme, eller för cirka fem dopp i vatten. Det kalla vattnet kommer tygla dina blodkärl och förhindra blod från rinner i dina händer.

Höjd. En annan teknik för att ta bort svullnad i dina händer är genom att sitta på en stol mot väggen. Placera händerna plant på väggen med fingrarna pekande uppåt. Den upphöjda position kommer naturligtvis driva blodet nedåt i resten av kroppen och kommer att ta bort trycket från händerna. Du kan också stänga händerna långsamt så att blodet i händerna tvingas att röra sig och cirkulera, vilket kommer att underlätta snabbare flöde av blod ner till resten av kroppen. Du kan också prova att flytta fingrarna, om knyter din näve är för svårt.

Diet. I vissa fall är orsaken till svullna händer kost. Om du märker att dina händer och lemmar svälla samtidigt kan detta bero på vätskeansamling. Ett av de ämnen som främjar vätskeansamling är salt. Om dina händer tenderar att svälla efter en särskilt salt måltid, bör du försöka skära ned på salt i dina rätter och i din snacks. Nästan alla förpackade livsmedel och förädlade livsmedel innehåller en hög mängd salt och bör undvikas. Om du ska äta förädlade livsmedel såsom rökt skinka och korv som har mycket salt, kan du skölja dem i vatten innan tillagning, eller halstra dem att tvätta bort överskottet av salt.

Höjd. Medicinering.
Höjd. Medicinering.

Medicinering. Det finns ett antal över disk läkemedel som du kan använda för att lindra svullnad, inklusive ibuprofen. Medicinering kan användas om du upplever en plötslig svullnad av händer. Om du inte kan kontakta din läkare eller få en omedelbart samråda kommer det bästa vara att använda ibuprofen eller andra receptfria läkemedel för att minimera svullnad.

Massage. Du kan också ge den drabbade handen en långsam och mjuk massage. Syftet med massage är att få blodet att cirkulera ut från handen och i resten av kroppen. Börja med att försiktigt massera fingrarna, innan vi går vidare till handflatorna. Efteråt ger hela handen en mild rullande massage ut till handleden och in i kroppen.

Få befrielse från svullna händer genom dessa tekniker. Om svullnaden kvarstår, besök din läkare.