E2h

Hur du tar en puls: femoral, carotis och radialis

Använd dessa puls punkter att exakt hitta en puls

Det finns många platser på den mänskliga kroppen där pulsen kan kännas. Din puls är trycket våg av blod som genereras när ditt hjärta muskler kontrakt. Det återspeglar rytmen, hastigheten och styrkan i ditt hjärtas värkarna.

Hur du tar en puls: femoral, carotis och radialis. Halspulsådern.
Hur du tar en puls: femoral, carotis och radialis. Halspulsådern.

Du kan känna din puls någonstans att en artär (ett blodkärl som transporterar blod från hjärtat) korsar över ett ben och ligger nära hudens yta. Några av de vanligaste ställena att enkelt hitta din puls är listade nedan.

Det finns några saker att tänka på när du hitta din puls. Den första är: använd inte tummen. Tummen har en puls egen, vilket kan lura dig att tro att du har hittat en punkt när du inte har. Detta är främst ett problem när du känner dig för någon annans puls, vill du inte blanda ihop din puls med deras. För att undvika detta problem bör du alltid använda pekfingret och långfingret för att lokalisera en.

En annan sak att tänka på är skillnaden mellan centrala och perifera pulser. Dina centrala pulser inkluderar dina karotida och femorala artärer. Det är artärer som din aorta direkt feeds, så att de kan vara mer talande än din perifera pulser. Det är möjligt att ha en femoral och halspuls och inte har en perifer ett. Men om så är fallet, är din patient lider troligen från allvarligt lågt blodtryck och behöver omedelbar läkarvård. Dessutom bör du vara försiktig när man känner för någons halspuls. Halspulsådern matar hjärnan och om du nyper bort artären genom att applicera tryck för länge, kan du orsaka din patient allvarlig skada. Så här tar en puls med hjälp av dessa punkter.

Använd dessa puls punkter att exakt hitta en puls. Lårbensartären.
Använd dessa puls punkter att exakt hitta en puls. Lårbensartären.

  1. Halspulsådern. Din halspulsådern löper vertikalt längs båda sidorna av halsen. För att hitta din halspuls, placera fingrarna på toppen av halsen, strax under hakan ungefär mittpunkten mellan örsnibben och haka.
  2. Lårbensartären. Din lårbensartären börjar i magen, där din aorta delar. Det kan kännas i ljumsken, längst till globlinjen där din nedre delen av buken möter din övre låret. Hitta början av din bäckenben (det första benet du träffar flytta ut från din navel). Placera sedan fingrarna ca 3 "i (närmare din navel) och 4" nedåt (mot fötterna). Du bör hitta din lårbensartären här, nära vecket mellan ljumsken och ben.
  3. Radialartären. Den radiella artären är pulsen punkten oftast används för att bestämma någons puls. Face antingen handflata upp och använda fingrarna från den andra handen för att hitta din puls. Din radialis är på tummen sida (eller utanför) på handleden när handflatan är vänd mot dig. Placera fingrarna halvvägs mellan senor som kör ner i mitten av din underarm och kanten av armen, på tummen sidan, precis vid handleden. Se till att ett finger är närmare handflatan än den andra, så att de verkar "staplade", fingrarna ska vara lodrät på handleden, inte sida vid sida. Du ska känna en stark puls här.
  4. Armartären. Armartären kan vara knepigt att hitta, särskilt hos personer med stora muskler. Men om du kan manövrera fingrarna under musklerna, så du trycka artären mot benet, bör du kunna hitta din puls utan större svårigheter. Placera fingrarna halvvägs mellan axeln och armbågen, i mitten av din inre arm mellan din bicep och triceps. Om du placerar dina fingrar i mitten av armhålan och skjut dem halva avståndet till den inre sidan av armbågen, bör de vara i rätt position. Nu är det bara en fråga om att trycka fingrarna ner och manövrera dem runt varje muskel som är i vägen.
  5. Dorsalis pedis artär. Den dorsalis pedis artär är på toppen av din fot på stortån sida. Om du placerar fingrarna mellan basen av stortån och basen av din andra tån, sedan spåra den linjen rakt tillbaka mot kroppen, tills du är fingrar är ungefär halvvägs till din fotled, bör du möter din dorsalis pedis puls . Liksom med den radiella artären, bör fingrarna anpassas vertikalt mellan tårna och din kropp-fingrarna inte verkar vara sida vid sida.

Att veta hur man tar pulsen kan hjälpa dig avgöra din puls . Detta kan vara särskilt användbart under träning. Lycka till!