E2h

Hur får cancer fakta

Att veta det mesta om cancer på djupgående forskning för att hitta trovärdig information. Här är några sätt att hjälpa dig att få cancer fakta oavsett ändamål du kan ha:

  • Surfa på internet. Internet sökmotorer är användbara verktyg för dem som söker information. Bara skriva ordet "cancer" i sökrutan och du kommer att få tusentals artiklar att läsa och webbplatser som du kan titta in. Om du vill ha en kortare lista eller mer specifik information, bara lägga till de ord som är relevanta för din sökning. Prova andra ord som liknar din ursprungliga sökord så att du inte missar artiklar som kan vara till hjälp för dig.
  • Titta in cancer webbplatser. Dessa är lätt att hitta på Internet. Du kan be andra människor om de vet en cancerform som de kunde rekommendera till dig. De skulle innehålla information om cancer, såsom statistik, beskrivningar, effekter och behandlingar. Du kan också hitta stödgrupper för cancerpatienter här.
  • Gå med online-grupper. Dessa grupper som fokuserar på ämnet cancer. Du kan oftast gå dem gratis genom att registrera och lämna ett användarnamn, ett e-postkonto och en adress. Kom bara ihåg att välja dina grupper klokt och se till att dessa grupper kommer inte att skicka skräppost till din inkorg. Som ett alternativ, skapa ett e-postkonto som du kan använda enbart för att registrera dig på online-grupper för att undvika att belamra ditt vanliga e-postkonto.
  • Läs online-forum. Delta i diskussioner samt starta ett ämne av ditt eget. Du kan också läsa igenom de senaste posterna och checka ut filer och länkar. Men kom ihåg att människor ansluter online-forum har olika nivåer av kunskap och erfarenheter om cancer. Kvaliteten på svaren kan skilja så ha tålamod att läsa igenom långa rader av samtal för att få viktig information.
  • Läs böcker. Det finns gott om dem i ditt bibliotek eller i bokhandeln under hälso avsnittet. Du kan också bläddra kataloger på nätet att beställa böcker. Kontrollera innehållsförteckningen för att ta reda på om de fakta du söker ingår i boken innan du köper. Du kan också kolla in det datum den publiceras för att avgöra om boken fortfarande är relevant för den aktuella tiden.
  • Läs uppslagsverk. De innehåller trovärdig information om cancer. Det finns online-versioner tillgängliga samt de som lagras i CD-skivor som du kan ta med dig vart du än går. Du kan behöva göra en del ytterligare forskning eftersom uppslagsverk poster tenderar att vara kort och koncis.
  • Fråga folk som har kunskap om sjukdomen. Dessa kan vara läkare, specialister cancer, terapeuter, vårdgivare, sjuksköterskor, lärare eller cancerpatienterna. Om du inte vet specifika individer till intervju, gå till platser där de kunde hittas som sjukhus, kliniker och skolor. Du kan också kolla telefonkataloger för att hitta dem.

Hur får cancer fakta. Titta in cancer webbplatser.
Hur får cancer fakta. Titta in cancer webbplatser.

Cancer är något värt att studera eftersom det kan hjälpa människor bekämpa sjukdomen eller hantera det bättre. Vet skillnaden mellan trovärdig och tillförlitlig information så att du får den bästa forskningen möjligt.