E2h

Hur får liktorn lättnad och behandling

Läs om skor för att hjälpa bunions och stortå smärta

Liktorn ... låter vänlig, eller hur? Svagt ociviliserat, kanske, men ändå godartade. Och om du tror att "liktorn" låter vänlig, kan du skratta högt på ordet "bunionette." Men du bör inte. Precis vad är en liktorn? Läs vidare för att upptäcka vad som orsakar dessa tå irritationer och hur man undviker dem.

Hur får liktorn lättnad och behandling. "liktorn" definieras.
Hur får liktorn lättnad och behandling. "liktorn" definieras.

Bunions påverkar människor, oavsett sätt eller uppfostran, orsakar betydande fot smärta och lätt leder till artrit fot smärta och nedsatt rörlighet. Dessutom förändrar de utseendet av en annars elegant fot.

 • "Liktorn" definieras. "Liktorn" avser en uppsvällda svälla längs den yttre kanten av stortån största gemensamma (annars känd som metatarsofalangealleden). "Bunionette" är likaledes svullen nedre leden av pinky tå. Swell känns bara en vanlig del av din ben, men inte passar i det naturliga benstomme av foten. I själva verket förändrar den bana stortån, vilket onaturliga rotation eller rörelse inåt mot resten av tårna.
 • Den sanna naturen Dessa är inte en orsak till döden, men de kan orsaka betydande smärta. Den deformerad stortåns gör gemensam känslig även för lätt tryck. Promenader och atletisk aktivitet blir allt obehagligt och smärtsamt. Huden över en liktorn kan bli inflammerad och fula. De leder ofta till artrit i stortån gemensamt.
 • Biverkningar. De påverkar mer än bara din stortå. När en del av vår naturliga promenader rörelse orsakar smärta, justera vi vår naturliga gång (omedvetet ens) för att undvika smärtan så gott vi kan. Tyvärr är dessa justeringar tenderar att skapa gemensamma och senor inflammation på andra håll i tårna, foten och vristen.
 • Vikten av bra skor. De spetsiga små skor du bara köpt för hundra dollar, över tid, kan orsaka en liktorn att bilda grund av det konstanta trycket som de utövar på tårna. De är formade på ett sätt som gör att tårna ska skjutas tillsammans. Spetsiga tå skor som dessa är det mest uppenbara exemplet på yttre krafter som orsakar en liktorn till formen. Det är också en av anledningarna till att kvinnor lider av liktorn smärta oftare än män gör. Men varje sko som hindrar den naturliga bredden av foten runt tårna området kan i slutändan leda till en liktorn.
 • Fotproblem som utvecklas oberoende av skor. Om ditt yrke kräver att du är på fötterna en stor del av tiden, bär du en förhöjd risk för att utveckla en. Men de utvecklar inte bara på grund av dålig skor. Med tiden kan det bildas på grund av ett antal fysiska egenskaper (som otillräcklig båge och atypisk benstomme, till exempel) som stör den idealiska mekanik av mul rörelse.

Det första steget i en fot behandling eller liktorn behandling är att boka en tid med en fotvårdsspecialist. Här är några av de alternativ foten läkare kan presentera om hur man får foten smärtlindring orsakas av en liktorn:

Läs om skor för att hjälpa bunions och stortå smärta. Fotproblem som utvecklas oberoende av skor.
Läs om skor för att hjälpa bunions och stortå smärta. Fotproblem som utvecklas oberoende av skor.

Kirurgi. I svåra fall kan de behandlas med fotkirurgi . Läkare förlitar sig på många olika verksamheter i syfte att så effektivt som korrigera de olika möjliga orsaker till en liktorn. Dessa olika förfaranden kirurgi varierar i mängd ben och gemensamma omläggning, benborttagning eller brosk manipulation inblandade.

De i allmänhet alla innefattar vad som kallas en bunionectomy. Under en bunionectomy kommer läkarna att eliminera vävnaden massa och sedan ta bort några ben för att räta ut stortån. Detta är givetvis det mest invasiv behandling och som alla kirurgiska ingrepp finns det risker. Även efter borttagning, kan du utveckla fortfarande en ny på den metatarsofalangealleden. Därför rätt skor och fotvård är fortfarande viktigt även efter en lyckad bunionectomy.

Sponsrad länk
Fotproblem? Håll fötterna friska med Behandla dina fötter!

Icke-kirurgiska behandlingar. Majoriteten av bunions inte allvarlig nog att motivera operation. Men som nämnts tidigare, kommer ignorera intrång och helt enkelt justera din gångstil bara leda till andra fotproblem. Lyckligtvis finns det många sätt att aktivt få lindring och minska obehag och svullnad.

 • Bära mer bekväma skor. Om du är som de flesta av oss, har du redan spenderat för mycket tid att offra komfort för estetik. Nu är det dags att välja ett par skor. Välj några skor med rund spets som ger din tår gott om utrymme att ockupera deras naturliga plats.
 • Vila och is. Vid slutet av en lång dag, höja foten och tillämpa en kylklamp till smärtsamma liktorn att minska svullnad och inflammation.
 • Kuddar och distanser. Du kan köpa stötdämpande kuddar som lindra smärtan av något tryck utövas på liktorn. Toe distanser finns också att uppmuntra tårna för att behålla sina rätta positioner och undvika stortå smärta.
 • Ortoser och inlägg. Ortopedteknik och over-the-counter inlägg kan korrigera underliggande fysiska problem som orsakade din liktorn i första hand. Läkaren kommer att berätta om dina mekaniker kan korrigeras genom en enkel over-the-counter insatsen eller kräver receptbelagda ortoser.
 • Smärtstillande medicinering. I samband med dessa behandlingar, kan din läkare föreslå att du tar över disk smärtstillande som Tylenol eller Alvedon för att minska storlek och obehag.
 • Sjukgymnastik. Sjukgymnaster nu framgångsrikt använder ultraljudsteknik samt massage för att minska storleken på bunions. Dessa behandlingar kan också bota problemet helt och hållet.
 • Akupunktur. Alternativ medicin proffs kan använda akupunktur för att minska en del av obehag. Akupunktur är en urgammal metod att använda nålar för att stimulera tryckpunkter i kroppen. Stimulera rätt energi meridianer främjar naturlig läkning.
 • Bandage. Det finns en mängd olika varv som du kan köpa för att rätta till problemet. Dessa bandage lindas runt foten för att omforma området och sakta minska liktorn.
 • Calcarea Phosphorica. Calcarea Phosphorica är en naturlig åtgärd. Det är en kombination av fosfater som inkluderar kalcium och salter. Denna blandning behandlar en mängd olika lidanden, inklusive bunions och fot missbildningar.

En liktorn är inte slutet på världen, men kan ibland känner för det. De icke-invasiva behandlingsalternativ kan kraftigt minska inflammation och symptom. Boka en tid med en fotvårdsspecialist för att diskutera dina alternativ och rita bästa behandlingen för dina fötter. De är värt det!