E2h

Hur får man mer fiber i din kost

Dietfibrer är ett av de mest kontroversiella födoämnen på marknaden idag. Anledningen är att kostfibrer finns i nästan alla typer av mat avges av växter. Kostfiber, eller "grovfoder" i lekmannaspråk är hårdsmält växtdelar i en mans matsmältningssystem. Dessa fibrer absorberar överflödigt vatten i tarmen och hjälpa till att lindra avföring. Inte alla dietfibrer kan lösas i vatten. Lösliga fibrer kan inte smältas, men de genomgår kemiska förändringar när de passerar genom matsmältningskanalen. Olösliga fibrer är de fibrer som passerar genom vår kropp med knappast någon förändring i tillståndet.

Dietfibrer innehåller många typer av kemikalier

Dietfibrer innehåller många typer av kemikalier. Dessa kemikalier är vanligtvis komplexa sockerarter, särskilt polysackarider utan stärkelse. En kostfiber har cellulosa som huvudkomponent. Andra naturliga kemikalier såsom dextrin, inulin, växer, kitiner, inulin, beta-glukaner, pektiner och oligosackarider kan också hittas i dietfibrer. Vad är ganska ironiskt att många typer av kostfibrer vanligtvis inte fibrer alls.

Män åldrarna 50 och under behöver minst 38 gram fibrer i sina system om dagen. Kvinnor behöver en lägre fiber intag av endast minst 25 gram fibrer i sina måltider per dag. Ju mer fibrer som finns i en persons kost inte definitivt ont. Om du vill veta vad fibrer som faktiskt kan göra för dig, här är några fakta om hur man får mer kostfiber i kosten:

  • Prova att äta minst 2 och en halv koppar grönsaker och 2 koppar frukt om dagen. Exempel på livsmedel rika på fibrer inkluderar kronärtskockor, plommon, gröna ärtor, päron, apelsiner, spenat, äpplen, sötpotatis, bär (t.ex. hallon), fikon och dadlar.
  • Ät hela korn bröd och spannmål snarare än normalt vitt bord bröd för att öka fiber intaget i kosten. För dem som äter ris, speciellt asiater är brunt ris sätt bättre än vitt ris eftersom det har mer fiber innehåll. Andra fullkornsprodukter med hög fiber inkluderar kli muffins, havregryn, popcorn, kli, spannmål eller flera spannmål säd som kan konsumeras antingen kokta eller torr.
  • Kontrollera näring fakta noterade på de artiklar du köper i butiken. Det är en bra idé att köpa mat med minst 5 gram fibrer per portion.
  • Lägga kli (helst Millers kli) till lagad mat är ett annat bra sätt att öka fiber intaget i kosten. Försök att lägga kli till äppelmos, kokta spannmål och köttfärslimpa.
  • Bönor är bra källor till fiber. Du bör äta bönor minst en gång i veckan. Navy bönor, bönor Pinto, svarta bönor, limabönor, kidneybönor och vita bönor är bra val av fiber rik bönor.

Äta fiber kan få dig att känna oönskade förändringar i kroppen

Hur får man mer fiber i din kost. Prova att äta minst 2 och en halv koppar grönsaker och 2 koppar frukt om dagen.
Hur får man mer fiber i din kost. Prova att äta minst 2 och en halv koppar grönsaker och 2 koppar frukt om dagen.

Äta fiber kan få dig att känna oönskade förändringar i kroppen. Om du börjar äta bara fiber rik mat kommer du att känna uppsvälld, har gas smärtor eller kramper dagligen, är nyckeln till att äta fibrer, måtta. Börja äta på en långsam sätt. Prova några av de livsmedel som anges ovan, sedan efter en vecka eller så, lägga till en annan typ till din diet. Dricka vätska, eftersom de hjälpa till att absorbera fibern bättre. Lågt kaloriinnehåll eller ingen kaloririka drycker är också bra att hjälpa dig att kontrollera din vikt också.