E2h

Hur får ögonkontakt från ditt barn med autism

En av de tidiga, stora symptom på autism hos ett barn är att han inte tycks kunna få ögonkontakt med någon. Men det finns några sätt som du kan få ögonkontakt från ditt speciella barn. Här är några av de sätt att göra detta:

  1. Gör det lätt för barnet att få ögonkontakt med dig. Ett av de enklaste steg för dig att göra är att komma ner till barnets längd och gör det lätt för honom att titta rakt på dina ögon. Vet dock att vissa autistiska barn har tendenser att skada människor som kommer för nära sin komfortzon, åtminstone bör du vara beredd på möjligheten att få fysiskt ont när på nära håll.
  2. Öva positiv förstärkning. Först av allt, kom ihåg att du aldrig någonsin ska straffa ett autistiskt barn för att inte göra ögonkontakt med dig. Istället väljer positiv förstärkning, där han kommer att bli belönad för bra saker som han gjorde. Du kan berätta för barnet att titta in i ögonen, och pekar på dina ögon så att han vet vad du menar. Varje gång han framgångsrikt gör detta, kan du ge honom något som han verkligen gillar.
  3. Förankra en god relation med barnet. Du bör investera en hel del tid och möda för att göra barnet känner sig trygga och tillfreds med dig. Kom ihåg, händer litar inte över en natt. Du bör göra barnet vet att han är helt säker med dig, att du aldrig skulle skada honom, och att du bryr dig om honom. Beroende på barnets särskilda preferenser, kan du göra detta genom att regelbundet röra honom, pratar försiktigt med honom, leka med honom och sjunga för honom (minns att vissa rörelser kan framstå som hotande för vissa autistiska barn, det är bäst att rådgöra med barnets specialist på hur man bäst närmar honom).
  4. Placera barnets favorit saker direkt till din ögonhöjd. För att uppmuntra barnet att titta på dina ögon, bör du ta hans favorit objekt, till exempel en lysande leksak, ända upp till ögonhöjd. På så sätt kommer hans ögon mer benägna att följa detta objekt, och sedan gå i den riktning av dina ögon.
  5. Konsekvent titta på hans ögon. Föregå med gott exempel och göra det till en vana att titta på ögonen när du pratar med honom. Efter ett tag kan han kunna följa ditt exempel.
  6. Arbetet med barnets specialister. För att hjälpa dig att bättre förstå hur barnet känner, bör du göra det en punkt att arbeta hand i hand med de övriga specialister som barnet har. Oftast arbetar ett team av specialister med ett enda barn, för att förstå alla aspekter av hans utveckling bättre. Teamet kan bestå av en barnläkare, en logoped, en barnpsykiatriker, och en developmentalist, bland andra. Dessa specialister tillsammans kommer att måla en bild av hur barnet tänker och kommunicerar.

Du bör kunna skräddarsy ett sätt att hantera barnet

Hur får ögonkontakt från ditt barn med autism. Gör det lätt för barnet att få ögonkontakt med dig.
Hur får ögonkontakt från ditt barn med autism. Gör det lätt för barnet att få ögonkontakt med dig.

Du bör kunna skräddarsy ett sätt att hantera barnet, baserat på den information du reda på om honom. Men kom ihåg att det finns allmänna riktlinjer för att hjälpa barnet hantera hans tillstånd, bör det aldrig vara en one-size-fits-all lösning. Lycka till, och hoppas att detta hjälpte dig!