E2h

Hur får ortoser

Ser du någonsin en vackert välvd fot och önskar din platta små pannkaka fötter kunde jämföra? Om så är fallet, då du och jag har något gemensamt. Och om du känner fotled och fot smärta när du går, springer eller idrottar, då du och jag kan ha något annat gemensamt - behovet av ortoser.

Tekniskt, "ortoser" är termen för ett medicinskt område som ansvarar för produktionen av "ortoser", som är de funktioner som är avsedda att lindra smärta genom att erbjuda stöd och stabilitet till olika delar av vår kropp. Men termen "ortoser" har blivit vanligt synonymt med fot ortoser, på grund av hög efterfrågan på dem.

  1. Varför behöver jag ortoser? Generellt utvecklar fot dysfunktion ur en oförmåga våra fötter att korrekt utbetala stammen av kroppsvikten. Om en viss del av vår fot växer oproportionerligt stressad, smärta och fotproblem är resultatet. Tänk till exempel att din häl naturligt avgör lite från sida till sida som du och tillämpa tyngd på den. Vår fotled och häl är strukturerade att uppträda hälsosamt med denna lilla bit av rörelse, men de kräver en hälsosam båge för att hålla denna rörelse på en hälsosam nivå. Om hälen lägger sig för mycket i din vikt, placerar rörelsen en ohälsosam mängd stress på vristen och på sidan av foten. Detta fenomen av mul-tillplattning kallas pronation, den raka motsatsen till supination (när våra bågar inte platta nog med varje steg). Tack och lov kan ortoser ge det stöd som behövs för att bekämpa dessa och andra förhållanden som i slutändan kan orsaka smärta och eventuellt missbildning om de lämnas obehandlade (t.ex. plantar fasciit, bunions, artrit och hälsporre).
  2. Besök en fotvårdsspecialist. Efter en granskning av dina fötter och fotleder, och efter att ha lyssnat till beskrivningarna av din smärta, kommer läkaren avgöra om att förskriva ortoser för att korrigera problemet.
  3. En storlek passar alla skillnad Over-the-counter fot sulor du kan köpa på en atletisk butik, ortoser är skräddarsydda för just din fot och korrigerande behov,? Kan du inte bara be om en storlek 8. Nej, är processen mycket mer minnesvärd än så! En gips rösterna görs av varje fot. I slutändan har du en form av dina bågar som referens nästa gång.
  4. Nästa gång? Dina ortoser inte varar inte för evigt. Gradvis utmattning av materialet innebär att över tiden, kommer de inte att ge adekvat stöd och korrigering. När du börjar känna det välbekanta fot obehag igen, bör du söka ett nytt par ortoser. Ersätta gamla ortoser är bara en fråga om att besöka din fotvårdsspecialist för att få ett nytt par beställt. Om du har flyttat sedan den senaste ortoser gjordes kan gipsformar styra din nya prova ut ortopediska hjälpmedel för att göra dina ersättare. Du kommer att ha din nya ortoser på nolltid.
  5. Men de ser konstigt ... Många människor (och ganska ofta barn) inte vill bära ortoser grund av den förbryllade ser de kanske märker när sko shopping, till exempel, eller helt enkelt byta skor efter ett sportevenemang. Vissa oro för att deras val av skor kommer att försämras med hjälp av ortoser. Den senare bekymmer gäller i viss mån, eftersom ortoser kommer att höja din fot i en sko. Men ortoser saker av skönhet - se hur de förbättrar din gångstil. Inte bara det, men många skor innehåller lösa inläggssulor redan att minska effekterna av att lägga ortoser. Och dessutom, när man står inför ett val mellan estetik och hälsa, bör du alltid välja hälsa (ut med korsett i med ortoser).

Våra fötter bär en enorm börda varje dag och under hela året

Hur får ortoser. Varför behöver jag ortoser?
Hur får ortoser. Varför behöver jag ortoser?

Våra fötter bär en enorm börda varje dag och under hela året, men vi sällan stannar för att betala dem rätt behandling. Du kan köpa dig ett trevligt par tofflor att hålla fötterna varma under helgerna (och utan tvivel de uppskattar det), eller ens göra ett besök på pedikyr att försköna tårna innan sommarlovet. Om du ignorerar fot och fotled smärta, men du är inte bara att göra dem en otjänst, men du är potentiellt äventyrar den fysiska hälsan hos andra delar av kroppen också - från foten ända upp till ryggen.