E2h

Hur förklara autism till människor

Rain Man är inte den perfekta bilden av autism!

Autism nämns ofta i tidningarna eller på tv, men sanningen är att förutom att minnas Dustin Hoffmans prestation i filmen "Rain Man" som en autistisk savant (vilket endast utgör 5% av de människor som lever med autism), de har ingen aning om vad som är autism. Jag är mamma till två små barn som lever med autism och tro mig, jag hade en hel del förklara för familj och vänner genom åren. Här är några av de saker som jag säger till folk, för att förklara mina barns reaktioner, särskilt min son är som han är också icke-verbal.

Hur förklara autism till människor. Det finns likheter mellan autism och en stroke.
Hur förklara autism till människor. Det finns likheter mellan autism och en stroke.

  1. Det finns likheter mellan autism och en stroke. När någon har en stroke, är den del av hjärnan som skadats av stroke nu inte att fungera korrekt, om alls. Ofta, färdigheter såsom tal har fina och grovmotorik antingen har påverkats kraftigt eller helt enkelt försvunnit. Hursomhelst, har personen att träna en annan del av hjärnan att göra samma jobb. Autism är liknande på det sätt som hjärnan fungerar annorlunda som kopplingar i hjärnan är trådbundna annorlunda. Även om de inte har någon hjärnskada, är de delar av hjärnan som normalt skulle vara ansvarig för tal eller fin-och grov motorik fokuserad på något annat, vilket innebär att andra delar av hjärnan måste vara utbildad för att ta på sig detta ansvar.
  2. Autism betyder inte att mentalt ifrågasatt. Trots att de är mentalt utmanade kan påverka någon med Autism, inte kommer det inte med det. Du ser, även om vissa utmaningar kan påverka mentala färdigheter och kan uppträda oftare hos människor som lever med autism, är det inte ett symptom på autism (ASD). I själva verket kan människor som lever med autism vara ganska kunnig inom specifika områden. I min sons fall är det teknik.
  3. Autism är en kommunikation sjukdom! Min son är icke-verbal. I hans fall, när folk inte förstår honom och hans behov, sätter frustration i, vilket resulterade i en härdsmälta. Han agerar inte upp som vissa människor antar att det är fallet. Tänk dig, du är en turist som besöker Kina. Du vet inte språket och du desperat behöver för att gå till toaletten. Att inte kunna hitta någon som antingen talar ditt språk eller slutligen siffror på vad du säger, sätter frustration i. Efter en timme eller två eller ännu tidigare, du tappar humöret eller förlora kontrollen över blåsan. Var du agerar upp? Naturligtvis inte! Nu, tänk att i denna situation varje dag i ditt liv.
  4. Autism är olika för alla inblandade. Autism är en sjukdom som har ett spektrum, vilket innebär att symptom, deras svårighetsgrad och deras skärmar är olika för varje person att leva med autism. I mina barns fall, är min dotter verbal och har lätt autism, vilket innebär att hon är högfungerande, jämfört med de flesta människor som lever med autism. Hennes framtid ser ljusare ut också. Min son är icke-verbal, vilket gör honom drabbas hårdare av Autism. Om du sätter honom på spektrumet, fick han diagnosen att vara placerad på måttlig till svår slutet av det, enligt hans stora behov.
  5. Autism är inte en smittsam sjukdom! Först låt oss göra en sak klar: Autism är inte en sjukdom utan en sjukdom. För det andra är det inte överföras till andra som vattkoppor. Tredje, om den inte har en omständlig orsak såsom vaccination, är det mest sannolikt att vara genetisk. Det finns inget värre för en mamma än att se andra föräldrar att ta sina barn borta från ditt barns omgivning eftersom de tror att om de spelar med ditt barn, kommer de att få autism också. Folk kanske tror att deras reaktioner eller kommentarer inte skadar ett autistiskt barn eftersom de tror att autistiska barn inte förstår deras reaktion, vilket inte kunde vara längre från sanningen. I själva verket har jag sett båda mina barns känslor skadas av sådana kommentarer och reaktioner.
  6. Att handskas med överkänsliga frågor, varje minut av varje dag. De flesta människor är känsliga för vissa smaker, ljud eller röra vissa saker. Minns du att behöva bära den fina ulltröja som din mamma stickat för dig, trots att det kliade så mycket, kör du galen? Tja, i mina barns fall, vissa frågor orsakar olidlig smärta eller plågsamma situationer. Min dotters öron är överkänslig för buller, vilket innebär att kylar och frysar "ljud faktiskt skada öronen, vilket orsakar en öronvärk. Storleken på vissa livsmedel och deras textur orsaka henne att kvävas på dem. I min sons fall, etiketter och sömmar köra honom upp på väggen eftersom de skada honom. De pappersservetter som finns i hans skolas Badrummen är så grov på sina händer att de skrapas, orsakar svåra hudutslag och få dem att blöda så vi måste skicka en fin fluffig handduk till skolan. I båda fallen, klippa håret och trimma sina naglar är en sensorisk mardröm. Finns det några härdsmältor? Självklart! Tyvärr, tills jag förklara det för dem, människor tenderar att missbedömer mina barns reaktioner.
  7. Autism och kommunikation utmaningar går hand i hand! Medan kommunikation är en enkel färdighet för de flesta människor, när någon lever med autism, är det som att vända ett pussel som innehåller 1000 stycken. Den personen vet inte hur man börjar en konversation och en lämplig samverkan med andra. Detta är anledningen till lek och samspel tenderar att vara antingen parallella upprepningar eller sker genom imitation.
  8. Mest enkla saker för dig är en utmaning för personer med autism. Skulle inte du känner dig frustrerad om du var tvungen att göra en uppgift som var lika enkelt som 1-2-3 för alla men du? Jo, båda mina barn har att göra 10 gånger det arbete som andra barn gör lätt som att skriva, kasta och fånga en boll, cykla, hoppa, du osv du förstår hur frustrerande det kan vara, speciellt om folk gör kommentarer ovanpå det?

Som ni kan se, dessa är bara några av de frågor som då förklarade, att hjälpa människor att få en bättre förståelse för vad Autism är och hur utmanande det kan vara när ditt liv påverkas av det. Så nästa gång du ser ett barn som visar några frustration offentligt, ska du inte döma så man vet aldrig vad detta barn kan gå igenom ... det kan vara Autism!