E2h

Hur förstå halsbränna

Halsbränna är ett tillstånd som orsakar symtom som en brännande känsla i bröstet och en sur eller bitter smak i munnen. Denna situation uppstår när de sura innehållet i magsäcken flödet tillbaka till matstrupen (röret som leder från munnen till magsäcken). Normalt är innehållet i magsäcken hålls på plats av den nedre matstrupen sphincter. Detta är den muskeln vid den nedre änden av matstrupen som tillåter mat att passera in i magen. Om denna muskel slappnar, eller är för svag, kan maten strömma ut ur magen och tillbaka in i matstrupen.

Hur förstå halsbränna. Stimulera matsubstanser.
Hur förstå halsbränna. Stimulera matsubstanser.

Det finns flera faktorer som kan orsaka att esofagus sphincter att slappna av.

  1. Stimulera matsubstanser. Viss mat vi äter, såsom flyktiga oljor som finns i kryddig livsmedel eller alkohol som finns i rusdrycker utlöser ringmuskeln att slappna av. Nikotinet i cigaretter kan också orsaka att muskeln att mjuka upp på grund av dess lugnande effekt.
  2. För mycket av något. Att äta för mycket eller helt enkelt övervikt kan öka trycket på buken och magen tillräckligt för att försvaga muskeln i ringmuskeln.
  3. Närvaro av diafragmabråck. Denna typ av bråck är där en del av magen sticker ut genom samma öppning i membranet att matstrupen passerar genom för att ansluta till magen. Denna dilatation stör flödet av livsmedel som orsakar halsbränna.
  4. Vissa mediciner. Några av dessa inkluderar piller, mediciner astma, och vissa mediciner hjärta.

Halsbränna är i allmänhet diagnostiseras med en fullständig skildring av symptomen. I mycket svåra fall kan en allmänläkare beställa en barium röntgen. Detta kommer att lysa upp magen och matstrupen för att utesluta andra problem. Som ett alternativ, kan vårdpersonal också att undersöka matstrupen med ett endoskop. Detta instrument kan visa det inre av mag-tarmkanalen, och ta vävnad och vätskeprover.

Det finns flera behandlingar för halsbränna

Det finns flera behandlingar för halsbränna. De flesta människor upplever lindriga fall av halsbränna. De kan ta över-the-counter läkemedel såsom antacida för att lindra enstaka anfall. Kronisk halsbränna kan behandlas med läkemedel som hindrar produktionen av syra i magsäcken. Exempel på dessa är H2-blockerare som ranitidin som kan föras over-the-counter eller läkemedel som omeprazol endast tillgänglig genom recept.

Det finns flera behandlingar för halsbränna. För mycket av något.
Det finns flera behandlingar för halsbränna. För mycket av något.

Halsbränna kan enkelt förhindras. Vissa av dessa åtgärder är:

  1. Initiera livsstilsförändringar. Sluta röka eller gå ner i vikt för att upprätthålla integriteten i matstrupen.
  2. Höj ditt huvud. Sova på en upphöjd kudde av minst 6 inches förhindrar maginnehållet från regurgitating i matstrupen.
  3. Gå till sängs hungriga. Sov på en tom mage som sover ökar chansen att magsyra stiger upp i matstrupen.
  4. Skär ner på konsumtionen. Undvik alkohol, fett, choklad, och pepparmynta i kosten om halsbränna händelser inträffar ofta.

Halsbränna kan verka som en trivial sjukdom

Halsbränna kan verka som en trivial sjukdom. När den inte gick rätt, kan den orsaka många hälsa komplikationer. De syror från magen kan ytterligare tära lumen i matstrupen, vilket gör det utsatt för bakterieinfektioner eller öka risken att utveckla gastrointestinal cancer.