E2h

Hur handskas man med en manodepressiv

Människor som lider av manodepressiv sjukdom brukar kännetecknas av intensiva humörsvängningar från svår depression till extrem glädje och upprymdhet. Om du bor med någon som är manodepressiv, här är några saker som du behöver veta för att lära sig att anpassa sig till honom och klara.

Hur handskas man med en manodepressiv. Hjälp med behandling.
Hur handskas man med en manodepressiv. Hjälp med behandling.

  • Forskning. Först av allt, se till att du får dina fakta. Det finns många feltolkningar och felaktiga föreställningar om manodepressivitet. Det finns vissa människor som tror att de som lider av bipolär sjukdom bara överdriver sin situation eller helt enkelt inte kan anpassa sig. Men i verkligheten, manodepressiv människor har helt enkelt ingen kontroll över sina handlingar och sina känslor. Det finns många sätt för dig att känna till fakta om manodepressiv människor. En är genom användning av Internet. Du kan också besöka biblioteket och leta efter böcker om människor med manodepressiv sjukdom.
  • Etikettering. Också vara försiktig med att använda etiketter runt människor som är manodepressiv. Bara för att de har en sjukdom betyder inte att de inte kan förstå dina skämt eller dina nedsättande anmärkningar och kommentarer. Var lyhörd när i närvaro av människor som lider av sjukdomen. Undvik märka dem eller typecasting dem. Försök att fungera så normalt som möjligt. Ibland är hur människor bannlysning maniska depressiva en utlösande faktor för den sorg och humörsvängningar att de manodepressiv person upplever.
  • Kontrollampa tecken. Också lära dig om de grundläggande indikationer på att manodepressiv är på väg att få en attack eller en episod. Om han ligger i sängen hela dagen och känns slö kan den början på en depression. Om han verkar alltför ivrig och ganska svårt att kontrollera, kan det vara början på en manisk episod. Båda episoder är ytterligheter och bör undvikas. Om du studerar beteende och kontrollampa tecken på att manodepressiv utställning ska du kunna säga när en episod börjar, vilket ger dig gott om tid att förbereda dig och den person som lider av sjukdomen. När du känner igen tidiga varningstecken kan du förhindra ens en fullt utvecklad episod.
  • Hjälp med behandling. De flesta maniska depressiva är på medicinering och behandling. Se till att du hjälper manodepressiv följa upp sina scheman och möten. Påminn honom om möjligt om de piller som han behöver för att ta. Det är bäst om piller placeras i ett gemensamt rum som i köket, och sorteras per dag. Detta gör att du kan avgöra om han har tagit sin medicin för dagen eller inte.
  • Få hjälp. Var inte rädd att be om lite hjälp ifall manodepressiv person får utom kontroll, särskilt när han har en fullt utvecklad manisk eller depressiv episod. Du behöver inte bära bördan ensam, och det finns många människor som kan hjälpa. Du bör antalet hans läkare så att du kan ringa för att få hjälp. I nödfall, även ringa 911.


Hantering och leva med en manodepressiv kan vara en utmaning

Hantering och leva med en manodepressiv kan vara en utmaning. Manodepressiv folk, men kan också vara mycket insiktsfulla och kreativa. Med dessa steg bör du kunna leva med dem och ta hand om dem utan att behöva kompromissa din egen livsstil.