E2h

Hur kan man förbättra blåskontroll

Att handskas med inkontinens hos kvinnor.

Inkontinens händer ofta som en följd av förlossning, men är fortfarande ett tabubelagt ämne och kvinnor lider i tysthet. Den här artikeln tittar på 2 huvudtyper av inkontinens och talar om behandlingar (och hoppas) som är tillgänglig. Inkontinens kan få dig att förlora ditt självförtroende - det orsakar ångest och förlägenhet. I extrema fall kvinnor gömma sig från världen och sluta gå ut. Vissa behöver extra uppsättningar av kläder - underkläder eller kjolar och byxor - och dynor i fall de väter sig. Vet du var alla offentliga toalett är när du är ute? - Kanske du inte gillar att besöka okända platser. Nästan 25% av drabbade kvinnor säga att det har förändrat deras livskvalitet till det sämre. En tredje säger att deras sömn störs och nästan en tredjedel är upprörda av deras läckage eftersom den påverkar deras relationer.

Om detta låter som du, så nu vet du att du inte är ensam. Man tror att problemet är vanligt men enormt underdiagnostiserad. Experter tror att upp till en fjärdedel av kvinnor över 40 drabbas av inkontinens någon gång i sitt liv, men naturligtvis kan drabba kvinnor i alla åldrar.

Steg 1

Din kropp

Hur kan man förbättra blåskontroll. Behandla stressinkontinens.
Hur kan man förbättra blåskontroll. Behandla stressinkontinens.

Hos kvinnor, bäckenbottenmuskulaturen sträcka bakåt, som en hängmatta, från blygdbenet till ryggraden. Tarmen, slidan och urinröret (röret som leder bort från urinblåsan till utsidan) passera genom den.

Styra när och var du väljer att ha en kissa görs av hjärnan via ryggmärgen. Blåsan är en muskulös "påse" och meddelanden till och från hjärnan att den inte klämma medan den fyller tills det finns en toalett tillgänglig.

När du hostar, nyser, utöva eller skratta buken pressar ner på urinblåsan. Normalt är detta skickar ett snabbmeddelande till hjärnan och bäckenbottenmuskulaturen skärpa så det finns inget läckage.

Steg 2

Stressinkontinens

Vill läcker när du skrattar, hoppa, hosta eller nysa? Är det oftast en liten mängd och normalt finns det ingen känsla som du måste gå omedelbart före handen? Och om läckage uppstår under sex är det oftast under samlag?

Anledningen till problemet är att bäckenbotten blivit svag, överbelastade med förlossning (en vaginal förlossning i stället för en kejsarsnitt), gynae verksamhet eller fetma. Om de är ur form så att de inte kan fungera korrekt.

Steg 3

Behandla stressinkontinens

Konventionella behandlingar som används för att vara ganska begränsade. Kvinnor var helt enkelt tillsagda att göra styrkeövningar för bäckenbottenmuskulaturen och medan detta lyckas, det tar några månader. För att förbättra effektiviteten i de övningar du kan använda en speciellt utformad kon, lägg in i slidan, och genom att klämma och gradvis öka vikten musklerna blir starkare. Om du gör denna typ av bäckenbotten träning för fyra månader får du den största förbättringen, så det tar lite engagemang för att se igenom det.

Medicinska behandlingar har mycket biverkningar och är egentligen bara bra för mild stressinkontinens. Men ett nytt läkemedel innebär duloxetinhydroklorid att det finns utrymme lättnad för mer allvarliga problem ansträngningsinkontinens. Det verkar fungera snabbare än andra droger åtgärder - i genomsnitt två veckor till en månad för att se en förbättring.

Kvinnor som använder det säger att de har en mycket bättre livskvalitet.

Att handskas med inkontinens hos kvinnor. Trängningsinkontinens och ta itu med det.
Att handskas med inkontinens hos kvinnor. Trängningsinkontinens och ta itu med det.

Det andra alternativet är operation för att fixa saker i svåra fall.

Steg 4

Trängningsinkontinens och ta itu med det

I trängningsinkontinens finns det ett starkt behov av att urinera - alltså "lust" - som åtföljs av läckage. Läckan är oftast större än den du får med ansträngningsinkontinens.

Det finns två typer. En "överkänslig" urinblåsan innebär att den inte kan fylla ordentligt. En infektion (cystit) kan orsaka detta, eller någon annan irritation av blåsan, inklusive saker som känslor eller små partiklar i urinen.

I en "instabil" blåsa, kramar blåsmuskeln vid fel tidpunkt. Som orsakar den starka driften att rusa till bahroom, ofta mer än 6 eller 7 gånger om dagen, och läckage uppstår. För en kvinna med en instabil blåsa orgasm kan orsaka läckage liksom.

Din läkare kommer förmodligen att be dig föra dagbok för ett par dagar, inspelning hur ofta och hur mycket urin du passerar och sedan få dig att försöka öka tiden mellan varje resa till loo. Detta syftar till att omskola blåsan.

Det finns läkemedelsbehandlingar - oxibutinin eller tolerodine - som kan vara effektiva i att stoppa blåsan spasmer, och igen kirurgi används i de mest allvarliga fallen.

Steg 5

Bäckenbottenträning för kvinnor med ansträngningsinkontinens

  1. Sitt med benen isär och stäng de främre och bakre passager som om "zippa" upp dem inuti.
  2. Håll för räkningen av 4 och sedan koppla långsamt.
  3. Upprepa 4 gånger varje timme.
  4. Överväga att göra dessa efter urinering.

Du kan öka övningarna efter 3 månader:

  1. När du går till passet vatten (när det inte finns en stark känsla att gå) passerar den första delen av strömmen,
  2. Upprepa steg 1 och 2 ovan - Stäng den främre passagen och räkna till 4 släpp

För att testa framgång övningarna, prova hoppa upp och ner försiktigt när blåsan är nästan full (som ovan). Om inget läckage övningarna har varit framgångsrika, annars fortsätta i ytterligare 3 månader.


Kvinnor med inkontinens antar ofta att deras problem har kommit till stånd på grund av barnafödande och åldrande och bara acceptera det. Kanske om du orolig för att du kommer att prodded och petade detta kan hindra dig att få hjälp. Det verkar som mindre än 9% se sina läkare om det och då endast efter många år. En fjärdedel skjuta få hjälp i mer än 5 år.

Du bör vara medveten om att du kan be att få se en kvinnlig läkare om det finns en i din vårdcentral. Nya behandlingar gör att du inte bara behöver lida i tysthet och medan ingen förnekar att det är pinsamt, är läkaren en utbildad professionell och har definitivt hört värre.

Som en kvinna uttryckte det: "Jag hatar det här problemet för ensamhet det innebär. Livet är för kort för att inte få hjälp och få ut det mesta av livet."