E2h

Hur kan man förhindra benskörhet

Benskörhet är ett tillstånd som kännetecknas av kraftigt försvagade sköra ben. Ben påverkas av osteoporos är mer benägna att spricka på grund av deras försvagade tillstånd. Vänster obehandlad kan benskörhet utvecklas till allvarligt försvagande benbrott. De områden som oftast drabbas av benskörhet är handleder, höfter och ryggrad.

80% av dem som drabbas osteoporos är kvinnor

80% av dem som drabbas osteoporos är kvinnor. Kaukasiska och asiatiska kvinnor är mer benägna att utveckla sjukdomen än andra etniska grupper. Det är viktigt att notera att kön eller etnicitet ensam inte avgöra en risk faktor för benskörhet. Flera faktorer ökar risken för osteoporos utveckling. Dessa faktorer inkluderar:

Hur kan man förhindra benskörhet. Selektiva östrogen (SERM).
Hur kan man förhindra benskörhet. Selektiva östrogen (SERM).

 • Hög ålder
 • Låg benmassa
 • Släkthistoria
 • Lågt kalciumintag
 • Tunn ram

Uppkomsten av osteoporos är gradvis

Uppkomsten av osteoporos är gradvis. Både män och kvinnor börjar förlora bentätheten runt 35 års ålder. Osteoporos är ibland kallad "den tysta sjukdomen" eftersom smärtan inte känt förrän en faktisk benfraktur inträffar.

Mer än 55% av européerna fyllt 50 har låg bentäthet

Mer än 55% av européerna fyllt 50 har låg bentäthet. Denna faktor i kombination med det ökande antalet äldre i Europa har lett till ökad benskörhet medvetenhet. Maj firas som National Osteoporosis Medvetenhet och förebyggande månad.

Eftersom osteoporos är känd som "den tysta sjukdomen," det blir ännu viktigare att aktivt delta i aktiviteter som kan sänka din risk att utveckla sjukdomen. Det finns många sätt att minska risken för benskörhet utveckling, inklusive medicinering och livsstilsförändringar. Du bör alltid diskutera eventuella regim ändras med din läkare. Din läkare kommer att kunna bedöma dina individuella behov och rekommenderar en plan som är rätt för dig.

80% av dem som drabbas osteoporos är kvinnor. Plan för regelbundna läkarkontroller.
80% av dem som drabbas osteoporos är kvinnor. Plan för regelbundna läkarkontroller.

Det finns flera mediciner som din läkare kan rekommendera eller föreskriva att minska risken för benskörhet utvecklas. Vissa läkemedel verkar för att öka styrkan i ben och stoppa benförlust medan andra ökar benbildning. Din medicinska historia, inklusive eventuella tidigare benfrakturer, kommer att beaktas innan rekommendationerna görs. Du bör alltid ta mediciner som din läkare för att säkerställa deras effektivitet och förebygga komplikationer.

 1. Biophosphates kan föreskrivas att minska risken för höft, rygg och frakturer handled hos postmenopausala kvinnor. Förskrivna biophosphates inkluderar Fosamax och Optinate.
 2. Selektiva östrogen (SERM) kan förskrivas för att minska risken för frakturer hos postmenopausala kvinnor. Evista är ett vanligt föreskrivna SERM.
 3. Kosttillskott, inklusive vitamin D och kalcium kan förskrivas för att hjälpa till att bygga och underhålla bentätheten. Din läkare kommer att kunna rekommendera den erforderliga dosen och frekvensen av dessa ämnen.

Ytterligare medicinering behandlingar är också tillgängliga även om de inte används allmänt vid denna tidpunkt.

Livsstilsförändringar kan anges för osteoporosprofylax

Livsstilsförändringar kan anges för osteoporosprofylax. Ändra dina dagliga vanor kan vara svårt. Det är viktigt att ha ett stödsystem på plats.

 1. Plan för regelbundna läkarkontroller. Du måste få regelbundna filmvisningar för att fastställa mål och regim effektivitet. Du bör vara ärlig med din läkare om någon smärta eller skador kan uppstå. Detta kommer att säkerställa att den bästa behandlingen planen görs.
 2. Motionera regelbundet. Nivån på träning ska du delta i kommer att bestämmas av en individuell bedömning. Viktbärande övningar inklusive jogging, dans och promenader är bra sätt att öka benhälsa. Du kanske vill överväga att gå en övning klass. Detta kan öka din vilja att delta och kommer att ge dig en chans att övervakas av instruktör.

 3. Sluta röka. Röka cigaretter leder till minskad benmassa och nivåer östrogen. Rökning ökar också uppkomsten av osteoporos hos kvinnor.
 4. Ät en hälsosam kost. Även om du kan ta tillskott för att hjälpa dina ansträngningar osteoporosprofylax, är det fortfarande viktigt att äta mat rik på kalcium och vitamin D. Vissa dietister rekommenderar att du lägger mjölkpulver i livsmedel för att öka intaget. Du bör diskutera din kost med din läkare eller dietist för att bestämma vilka alternativ som är rätt för dig.

Benskörhet drabbar mer än 10 miljoner européer

Benskörhet drabbar mer än 10 miljoner européer. Det är viktigt att vara medveten om hotet och vidta åtgärder för att minska risken för osteoporos. Du bör diskutera några symptom eller problem med din läkare.