E2h

Hur kan man förhindra campylobacter förgiftning

Campylobacter är en typ av bakterier som kan komma in din mat och leda till förgiftning. De flesta fall av campylobacter förgiftning inkluderar kramper, diarré och feber. Om du vill förhindra den här typen av förgiftning, bör du veta hur man förbereder och hur du hanterar din mat. Här är några steg som du bör följa.

  • Tillräckligt matlagning. Först och främst bör du fokusera på den värme som du använder för att laga din mat. Många helt enkelt öppna spisen och börja laga mat. Men i verkligheten, olika typer av kött behöver olika temperaturer vid matlagning. När du lagar mat fjäderfä, till exempel, måste du se till att insidan av fjäderfä kött kokas upp till en temperatur på 180 grader. Om du är matlagning fläsk, måste du se till att det är kokta till 140 grader. Om du är matlagning nötkött, å andra sidan, måste du laga den upp till 160 grader. Detta innebär att du bör veta vilken typ av värme du behöver för din matlagning och hur länge du ska laga din kött.
  • Livsmedelshantering. Även med tillräcklig matlagning kan campylobacter bakterien fortfarande hitta sig runt andra typer av livsmedel, bortsett från kött. Se till att du håller bakterierna från din mat genom att alltid tvätta händerna ordentligt när du hanterar mat. När du är klar hackning och skivning ditt kött, se till att du tvättar händerna ordentligt innan du går vidare till hantering av grönsaker. Annars kan du sluta med en maträtt som har rena kött, men en sallad som innehåller campylobacter bakterier.
  • Kyl. När du har ätit, se till att du lagrar alla dina mat i kylskåpet omedelbart. När maten placeras i en kall miljö, bakterietillväxten hämmas. Detta gör att du kan använda mat som har varit kyld i ett par dagar. När du har kylda maten, se till att du värmer upp den igen före servering maten. Vissa campylobacter bakterier kan ha kommit in i maten medan i kylskåpet. Se till att alla livsmedel i kylskåpet placeras i lufttäta behållare också.
  • Drick ett säkert sätt. Förutom de fasta livsmedel som du tar i, bör du också se till att de vätskor som du dricker är säker och ren. Till exempel, se till att alla dina vatten har destillerats och renas genom användning av ozonbehandling som kommer att döda av alla bakterier i vattnet. Om du gillar att dricka mjölk, så mycket som möjligt väljer mjölk som har pastöriserats. Pastörisering är processen att värma upp mjölk för att döda bakterierna.
  • Rengör dina greener. Slutligen, se till att rengöra och tvätta med varmt vatten alla gröna och frukter som du äter. Om möjligt bör du också skal grönsakerna så att smutsig hud tas bort. Det finns några grönsaker rengöringsmedel som du också kan använda för att rengöra grönsaker mer noggrant.

Hur kan man förhindra campylobacter förgiftning. Tillräckligt matlagning.
Hur kan man förhindra campylobacter förgiftning. Tillräckligt matlagning.

Med dessa steg bör du kunna hindra campylobakter från att komma in i din mat och potentiellt orsaka campylobacter förgiftning.