E2h

Hur kan man förhindra oral herpes

Den gemensamma termen för munherpes är munsår

Den gemensamma termen för munherpes är munsår. En manifestation av munherpes eller munsår är små blåsor som finns inne i munnen eller på läpparna. Eftersom detta är ett virus, kan munsår lätt överföras och spridas genom direkt kontakt, särskilt när kyssar eller under oralsex.

Liksom många virus

Liksom många virus, blir munherpes mycket smittsam när det finns ett utbrott. I det här fallet, det virus herpes simplex 1 orsakar munsår utbrott. Indikationer på ett utbrott starta från en stickande känsla som kommer och går i ett mönster och en viss irritation känns i det drabbade området. Utslag utvecklas sedan runt det område som påverkas av viruset. Dessa utslag börjar förvandlas till blåsor och senare torka upp och bli sårskorpor. Synliga tecken på utbrottet kommer att ses i ungefär en vecka.

Även herpes simplex anses vara en ofarlig virus till barn och vuxna, kan det vara farligt om den förekommer i en nyfödd. Om du vet att du har viruset, utöva extra insatser och försiktighet för att undvika att sprida det. Herpes simplex är inte en farlig sjukdom, men det är inte bara smittar när man har ett utbrott. Det är också smittsamt medan viruset återger, utan möjligen manifesterar fysiska symptom, och under perioden före ett utbrott.

Hur kan man förhindra oral herpes. Den gemensamma termen för munherpes är munsår.
Hur kan man förhindra oral herpes. Den gemensamma termen för munherpes är munsår.

Eftersom virus ofta trivs när kroppens immunförsvar är låg, det finns en högre sannolikhet för ett utbrott om du lider av andra sjukdomar, är mycket stressad eller mycket trött. Det rekommenderas att du upprätthålla en hälsosam livsstil och utöva ansträngning för att förhindra ett utbrott.

  • Ta tillräckligt med vila och sömn minst 8 timmar per dag.
  • Regelbundet motion för att minska stress och hålla kroppen frisk.
  • Ät hälsosam mat och praxis hälsosamma matvanor.
  • Utför avslappningsövningar för att lindra spänningar och stress.

För personer smittade, kan du ha en sporadisk utbrott av munsår, men för de flesta av ditt liv kommer de att vara vilande. Du kommer så småningom att kunna avgöra vad som kan utlösa ett utbrott. Eftersom det kan vara svårt för dig att veta om du är i en smittsam period eller inte, för att undvika att viruset sprids, är det bäst att observera följande:

  • Undvik all direktkontakt med munnen, som kyssar eller oralsex.
  • Håll händerna rena hela tiden och tvätta dem regelbundet.
  • Undvik att dela drycker, mat och personliga saker.
  • Rör inte vid munsår eller det drabbade området under ett utbrott.
  • Använd antivirala krämer och lösningar för behandling.

Eftersom ingen herpesvirus är härdbar

Liksom många virus. Eftersom ingen herpesvirus är härdbar.
Liksom många virus. Eftersom ingen herpesvirus är härdbar.

Eftersom ingen herpesvirus är härdbar, är antivirala behandlingar görs för att hantera frekvensen av utbrotten och hjälpa behandla symptomen. Zovirax och Vectavir är de vanligaste antivirala krämer som vanligen används för att behandla munherpes. Behandlingarna inte bara minska risken för spridning av herpes simplex-virus, men också bidra till att minska hur länge, kan allvarlig och ofta ett utbrott inträffar.

Förhindra munherpes är inte lätt. Herpes simplex virus kvar i ditt system för en livstid. Eftersom det inte är en skadlig virus medför inte att det inte någon fara eller större komplikationer för din hälsa, men det kan påverka dig socialt och psykologiskt, när du har ett utbrott. Detta innebär också att du måste undvika direktkontakt med munnen under din livstid.

Om du har munherpes, kontakta läkare för lämplig behandling och se till att din partner är informerad.