E2h

Hur kan man hantera årstidsbunden depression

Låt inte SAD göra dig alltför ledsen!

Årstidsbunden depression, även känd som vinterdepression eller SAD, är en form av depression som ofta utlöses av kortare dagar, kyla och brist på solsken eller dagsljus. Årstidsbunden depression kan vara ganska allvarliga och i så fall bör behandlas av läkare. Men för dem som lider av en mildare version av den, finns det några konkreta åtgärder som kan vidtas för att må bättre även om vädret inte har ändrats.

  1. Få utvärderas för depression. Först av allt, om du lider av depression, vänta inte. Se en läkare omedelbart. Han eller hon kan ordinera antidepressiva - och med bara för vintersäsongen. Depression kan förlamande och är inte något att ta lätt på!
  2. Prova ljusterapi. Ljuslådor är hela spektrumet lampor som kan imitera effekterna av solsken. Ofta människor som lider av SAD tycker att bara 30-60 minuter per dag framför sin ljuslåda får dem att känna mycket bättre. Du behöver inte ett recept för att köpa en ljuslåda, och många företag säljer nu hela lökar spektrum ljus för din vanliga armaturer också!
  3. Ta st. Johannesört. Alltid tala med en läkare eller apotekspersonal innan du tar växtbaserade kosttillskott, eftersom de kan interagera med andra läkemedel. Men om du får klartecken, johannesört - finns i te och kapslar - kan bidra till att höja humöret.
  4. Ta D-vitamin. D-vitamin produceras av våra kroppar när vi är i solen. Under vintern D-vitaminnivåer i kroppen droppe, vilket kan bidra till årstidsbunden depression. Var noga med att inte ta mer än 2.000 IE vitamin D per dag.
  5. Utövar yoga. Det är inte helt klarlagd, men av någon anledning verkar yoga för att hjälpa många människor att stabilisera deras humör på vintern. Att gå till en vanlig yoga eller yoga hemma kan hjälpa dig att hantera SAD.
  6. Komma ut i dagsljus. Även om det är kallt och mulet, är några naturliga ljuset bättre än ingen. Det kan vara svårt att få någon dagsljus under vintern, eftersom dagarna är så korta, men det är viktigt att hantera årstidsbunden depression. Även en snabb promenad under din lunchrast på jobbet kan hjälpa till att lyfta humöret.
  7. Få flyttar! Motion har visat sig hjälpa de flesta former av mild depression. Det kan vara svårt att börja en motion program om du har att göra med årstidsbunden depression, så var inte rädd att be om hjälp.
  8. Prata. Som med någon form av depression, även lindrig depression, behöver du känslomässigt stöd om du har att göra med SAD. En terapeut kan vara till hjälp, men nära vänner kan också hjälpa bara genom att vara runt.

Hur kan man hantera årstidsbunden depression. Få utvärderas för depression.
Hur kan man hantera årstidsbunden depression. Få utvärderas för depression.

Det är mycket vanligt att ha en nedstämdhet i viss mån under vintern. Men om du tycker att årstidsbunden depression stör arbetet eller skolan, eller dina personliga relationer, eller om du inte kan ta sig ur sängen eller känner att skada dig själv, få professionell hjälp omedelbart.