E2h

Hur kan man hantera testikelcancer biverkningar cancerbehandling effekter

Testikelcancer kan botas så länge det upptäcks tidigt

Testikelcancer kan botas så länge det upptäcks tidigt. Det finns fyra typer av behandling som kan ges till någon med testikelcancer, beroende på hur långt cancern är i. Dessa är övervakning, kirurgi, strålbehandling och kemoterapi. Och precis som någon form av kraftfulla invasiv behandling förfarande, det finns biverkningar som patienten måste uthärda efter behandling. Dessa orsakar ytterligare oro för patienten, som inte kan hjälpas. Positivt tänkande och den kunskap som du har överlevt cancer är några av de saker du bör göra, tillsammans med några av tipsen nedan.

Hur kan man hantera testikelcancer biverkningar cancerbehandling effekter. Förlusten av en testikel gör inte personen sterila eller förlorar förmågan att ha samlag.
Hur kan man hantera testikelcancer biverkningar cancerbehandling effekter. Förlusten av en testikel gör inte personen sterila eller förlorar förmågan att ha samlag.

  • Förlusten av en testikel gör inte personen sterila eller förlorar förmågan att ha samlag. Den andra hälsosamma testikel fortfarande kan producera tillräckligt spermier. Det är bara tanken på att obalanserat i de privata delarna som orsakar problemet. Om detta är ditt anledning till oro är det möjligt att ha en konstgjord testikel ansluten till pungen. Den har samma vikt och känsla som en normal testikel.
  • Kirurgi, som innebär avlägsnande av påverkade lymfkörtlar, påverkar inte människans förmåga att få erektion eller uppnå orgasm. Det kan orsaka infertilitet men eftersom spermier kan resa bakåt under utlösning. De avskurna nerver runt blåshalsen kommer att få den att slappna av i stället ihop under utlösning så att spermierna inte kan skjutas utåt. Detta tillstånd kan vara tillfällig och kommer att försvinna med tiden. Man kan också korrigeras genom medicinering, men i vissa fall kan det vara permanent.
  • Ta långa viloperioder om du genomgår strålbehandling för att minska känslan av svaghet och illamående. Du kan fortfarande ha sex men din spermieproduktion kan vara lägre i detta skede. Detta är ett tillfälligt tillstånd som kommer att förbättras med tiden, när du återfå din hälsa och styrka efter några månaders behandling. Om du lider av kräkningar och diarré under pågående strålbehandling, be din läkare om ett recept för att hantera dessa villkor. Om din hud har en stark reaktion på strålning se till att även kontrollera med din läkare om vad medicin att använda och få råd om hur man kan behandla huden över det område som utsätts för strålning.
  • Om du behandlas med cellgifter, kan behandlingen leda till att du uppleva kräkningar, illamående och aptitlöshet. Din sexlust kan minskas för närvarande, men det betyder inte att du är infertila. Några av de anti-cancer läkemedel som kan ges till dig kan sänka produktionen av spermier, men detta tillstånd kan vara tillfällig. Det är kroppens reaktion på de läkemedel som kommer att avgöra om du kommer att vara infertila eller inte. Om du vill ha barn i framtiden överväga att bevara din sperma i en spermabank. När din kemoterapi sessioner är över kommer du att återfå din sexlust.
  • Det är viktigt att du behåller en välbalanserad diet efter testikelcancer operation för att öka din energi. Detta är ditt försvar mot vanliga sjukdomar som du kan anlita under pågående behandling. Bra kost kommer också att bidra till att påskynda din återhämtning.


Kontrollera med din läkare och / eller sjuksköterska på de andra sätt att hantera biverkningar av testikelcancer behandlingar. Din reaktion på behandlingen och din positiva attityd bidrar mycket till ditt välbefinnande. Tro inte att allt är förlorat bara för att du hade testikelcancer. Graden av återhämtning för denna typ av cancer är cirka 98 procent. Följ läkarens order och har en regelbunden check-up enligt anvisningarna.