E2h

Hur kan man kontrollera en puls

När du ser någon medvetslös

När du ser någon medvetslös, eller när du stöter på en olycka, är att titta det första du kommer instinktivt göra för en puls. Detta är en säkert tecken på att någon är fortfarande lever. Om man har en svag puls, men, det är ett tecken på att han kan kämpa för sitt liv. Ibland är en puls för svag att den inte kan kännas, detta gäller särskilt för någon i ett mycket kritiskt tillstånd.

Förutom nödsituationer, kan kontrollera om en puls också komma väl till pass under träning eller fysisk träning. En hjärtfrekvens kan härledas från hur många gånger pulsen slår i en minut.

Kontroll av en puls är lätt om du vet hur. Här är en kort guide om hur man kontrollerar en puls.

  • Pulsen är bäst känt från vänster handled av en person, som är artären armen.
  • Du kan bäst kontrollera en puls med fingrarna. Du bör dock inte använda tummen, eftersom du kanske blanda i känslan av din egen puls med den patienten.
  • Använd två fingrar-indexet och långfingret, din högra hand och sätta dessa över den inre handleden på patienten.
  • Tryck tummen mot den yttre handled patienten som du kontrollerar pulsen.
  • Känn patientens puls när man trycker med pekfingret. Låt långfingret lätt vidröra huden.
  • I det ögonblick du känner en puls, titta på en klocka eller klocka och börja räkna beats i förhållande till en referenspunkt på klockan. Du måste räkna hur många hjärtslag patienten har i 15 sekunder.
  • Multiplicera antalet med fyra, eftersom en minut har 60 sekunder. Men om du vill ha en mer exakt räkna-och om du kan vänta så länge du bör räkna antalet slag för en hel minut.
  • Den normala hjärtfrekvensen är ca 72 slag per minut (bpm) under vila. Men någonstans från 60 till 100 slag per minut är fortfarande inom det normala intervallet. En persons hjärta slår snabbare under stress och vid kraftig fysisk aktivitet. Man har vanligtvis en lägre hjärtfrekvens i vila eller när de sover.
  • Bortsett från puls behöver du också för att kontrollera korrektheten i rytmen. En oregelbunden puls innebär att något är fel. Patienten kan ha ett hjärtfel, eller kan genomgå hjärtstillestånd.


Hur kan man kontrollera en puls. Den normala hjärtfrekvensen är ca 72 slag per minut (bpm) under vila.
Hur kan man kontrollera en puls. Den normala hjärtfrekvensen är ca 72 slag per minut (bpm) under vila.

Ibland kan söka efter pulsen på den radiella artären (på handleden) vara svårt. Du kan hitta alternativa puls poäng. Till exempel kan du kontrollera halspulsådern, som ligger under käklinjen, nära struphuvudet. Du kan också prova armartären, som är på insidan av armbågen eller dorsalis pedis, som ligger på den inre fotled, nära foten.

Vid kontroll av en patients puls, tänk på att inte pressa sin artär handen, eftersom detta kan begränsa blodflödet och cirkulationen i handen. Försök också värma upp händerna innan du rör patienten, så kallt, kan fuktiga händer vara obekväma.