E2h

Hur kan man undvika anemi

Det finns miljontals européer som lever med anemi, och många är kvinnor och barn. Generellt detta tillstånd resulterar från reducerade röda blodkroppar, eller en järnbrist. Men en brist på vitamin B-12 och B-6, vissa mediciner, en tung period och andra sjukdomar kan komma med på anemi också. Det orsakar yrsel, irritabilitet och allmän ohälsa. För att undvika att falla offer för detta tillstånd, så här.

Steg 1

Ät en kost rik på järn. Eftersom anemi orsakas vanligtvis av en järnbrist, kan en kost rik på järn att undvika sjukdomen. Varje dag måste du äta järnrik mat som följande:

 • Äpplen
 • Bananer
 • Aprikoser
 • Plommon
 • Torkad frukt (russin / katrinplommon)
 • Sparris
 • Squash
 • Jams
 • Broccoli
 • Bladgrönsaker
 • Rött kött
 • Tofu
 • Fullkorn

Hur kan man undvika anemi. Ät en kost rik på järn.
Hur kan man undvika anemi. Ät en kost rik på järn.

Naturligtvis följer det rekommenderade dagliga intaget för din kropp och kön. Men ta för vana att lägga mer av dessa livsmedel till dina måltider. Om du är vegan eller ens vegetarian, kan du vara i riskzonen för att bli anemisk. Tala med din läkare för att säkerställa att du får tillräckligt med vitamin B-12 eftersom du inte äter kött eller animaliska produkter. Sannolikt kommer han rekommendera en ökad dos av dagligt tillskott för att hjälpa dig att undvika anemi.

Steg 2

Glöm inte vitaminerna. Förutom att äta hälsosamt kan du också komplettera din kost för att undvika anemi. Du kan ta en C-vitamin tillskott. Det kommer att stärka immunförsvaret och hjälpa till att öka din upptaget av järn. (Naturligtvis, äta ett äpple, kommer en orange eller röd paprika har samma effekt!)

Järntillskott är också något att tänka för att hjälpa dig att undvika anemi. Tala med din läkare om den rekommenderade styrkan att ta för din kropp och kondition. Och sedan se till att ta dessa tillskott samtidigt som du tar C-vitamin tablett för det mesta effektivitet.

Glöm inte vitaminerna. Dricker inte så mycket kaffe och te.
Glöm inte vitaminerna. Dricker inte så mycket kaffe och te.

(E-vitamin och zink, men viktigt för en hälsosam kost, inte bör tas samtidigt som vitamin C eller din järntabletter. Dessa faktiskt kan störa upptaget av järn.)

Steg 3

Dricker inte så mycket kaffe och te. Om du är ett fan av kaffe och te, kanske du måste ge dem, eller åtminstone minska din konsumtion, om du vill undvika anemi. Både kaffe och te innehåller ämnen som kallas polyfenoler och tanniner. Dessa är också kända för att störa din upptaget av järn, vilket kan leda till att du är anemisk.

Istället för kaffe och te, prova att blanda en matsked av melass i en kopp varmt vatten. Det är en välsmakande järn-packade alternativ som är packad med B-vitaminer och kalcium.

Steg 4

Bekämpa bakomliggande orsaker. Som tidigare nämnts kan anemi också orsakas av tunga menstruationscykeln. Med så mycket blodförlust, kan din röda blodkroppar vara tillräckligt låg för att göra dig anemisk. Din läkare kan hjälpa dig med detta. Vänder sig till honom med dina frågor. Som väl fråga honom om något annat recept som du tar eller medicinska tillstånd som du kan ha. Han borde kunna rekommendera några förändringar i din kost och livsstil som hjälper dig att undvika anemi.