E2h

Hur man använder en spiral

En spiral eller en intrauterint preventivmedel

En spiral eller en intrauterint preventivmedel, är en av de säkraste typer av preventivmedel som nästan alltid hålla dig från att bli gravid. Den bästa funktionen att spiral har är att de kan föras in en gång, och hålls på plats så länge som du vill. Detta innebär att du inte längre oroa dig sätta och ta bort enheten varje gång du vill ha sex. Om du vill använda en spiral, här är några steg som du bör tänka på.

Hur man använder en spiral. Professionell rådgivning.
Hur man använder en spiral. Professionell rådgivning.

  • Professionell rådgivning. Först av allt, se till att du schemalägga ett samtal med din gynekolog först. Även om en spiral är en ganska säker enhet som de flesta kvinnor kan hantera i sina kroppar, inte alla använda en spiral. Till exempel bör personer som har infektioner inte använda spiralen eftersom det främmande föremålet i livmodern kan göra infektionen mycket värre. Vissa kvinnor upplever också kramp när du använder spiral. Många kvinnor kommer att vänja sig vid lUD och aldrig oroa dig för det igen, men genom att prata med din gynekolog först, vet du alla de risker och fördelar som du kan få med en spiral.
  • Bäcken tentamen. Efter att du har fått expertutlåtande av din gynekolog och du har beslutat att gå vidare, kommer läkaren att ge dig en bäcken undersökning. Bäcken tentamen är avsedd att avgöra om ditt bäcken är frisk och fri från infektioner. Det finns ett antal dolda infektioner som vissa kvinnor kan ha och som kan hindra dem från att använda spiral, såsom svampinfektioner som lUD kan förvärra. Först efter att läkaren har kontrollerat att kvinnans bäckenbotten är frisk kommer han fortsätta att föra in spiralen i kvinnan.
  • Insättning. För själva införandet kommer läkaren vanligen lUD manuellt. LUD är oftast gjorda av en flexibel typ av plast som kommer med ett snöre i ena änden. Detta är vad läkaren kommer in i slidan. LUD kan stanna på plats i flera år, eller tills du bestämmer dig för att ha spiralen tas bort så att du kan bli gravid.
  • Uppföljning besök. Efter införandet av lUD ska du schemalägga en uppföljning besök hos läkaren efter ett par dagar eller ett par veckor. På så sätt kommer läkaren att kunna avgöra om spiralen är irriterande kroppen eller inte. Du bör också se till att du rapporterar eventuella kramper eller blödning under de första dagarna efter att du har haft lUD. Om du vill att spiralen tas bort, tala med din läkare och få bort planerat.


Kom dock ihåg att även med en spiral

Kom dock ihåg att även med en spiral, det är fortfarande mycket lämpligt för dig att använda kondom. Kom ihåg att en spiral bara ett preventivmedel, men kommer inte att hålla dig säker från sexuellt överförbara sjukdomar hur en kondom kommer. Med dessa steg i åtanke, bör du kunna använda en spiral effektivt som en form av preventivmedel.