E2h

Hur man använder matpyramiden

Den matguidepyramid kanske inte ser likadana ut som du kommer ihåg det. Den Europa Department of Agriculture (USDA) har nyligen rutinproblem det att vara mer exakt och användarvänlig. Här är en praktisk guide till att förstå den nya matpyramiden.

  1. Korn-Den orangefärgade delen på mycket vänster sida av pyramiden är avsnitt med korn. Ett minimum av 3 oz. av fullkorn rekommenderas per dag för en genomsnittlig vuxen. Korn kommer i form av bröd, spannmål, ris, pasta och kex, för att nämna några. Det är viktigt att välja "hela" korn för att ge dig de mest hälsofördelar.
  2. Grönsaker-Nästa rand till höger är grönt och står för grönsaker. Du kan ha så många portioner av mörkgröna bladgrönsaker som du önskar varje dag, men minst 3 portioner (vanligtvis ½ till 1 dl per portion) rekommenderas. Variera dina grönsaker för att inkludera alla färger för att få de största fördelarna av din vegetabiliska portioner. Torra bönor räknas också mot din grönsaksintag.
  3. Frukt-Nästa steg i pyramiden är den röda delen för frukt. Minst 2 portioner är nödvändiga för att bibehålla optimal hälsa. Färska frukter och konserverade eller frysta sorter utan tillsatt socker eller sirap rekommenderas starkt. Fruktjuice tenderar att vara hög i socker och begränsad konsumtion föreslås.
  4. Mjölk-Den ljusblå sektionen av pyramiden symboliserar mjölken kategorin. Tre 8 oz. portioner av mjölk eller produkter som tillverkats med mjölk som ost eller yoghurt, krävs varje dag för en hälsosam kost. Välj låg fetthalt eller fettfri sorter för att få mest värde.
  5. Kött och bönor-Den sista lila delen på matpyramiden är kött och bönor. 5-6 oz. av dessa protein rika livsmedel bör ätas dagligen. Alla kött, inklusive nötkött, fågel och fisk, liksom de flesta bönor, ägg och jordnötter passar in i denna kategori. Du har förmodligen redan äter tillräckligt med mat från denna kategori, men de flesta människor måste välja magert kött för en mer hälsosam kost.

Hur man använder matpyramiden. Ät en mängd olika färger.
Hur man använder matpyramiden. Ät en mängd olika färger.

Förstå matpyramiden och hur man använder det på rätt sätt är det första steget mot att göra rätt näring besluten. Att få nog av varje kategori är viktigt och ett bra sätt att börja en hälsosam kost.